Curtea de Apel a decis: Chirtoacă rămâne în arest la domiciliu

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Magistrații Curții de Apel au respins recursul avocaților edilului capitalei Dorin Chirtoacă, astfel acesta rămâne în arest la domiciliu.

Judecătorii de la Curtea de Apel nu au satisfăcut solicitarea avocaților lui Chirtoacă, astfel edilul liberal rămâne în arest la domiciliu. Astfel, edilul acuză că ședințele au loc fără a fi prezentat dosarul său. Mai mult, Chirtoacă spune că trebuia eliberat acum 2 zile, întrucât se află în perioada campaniei electorale.

„Timp de 4 luni s-a examinat fără dosar. Dosarul nu a fost aici, instanţa nu are dreptul să se pronunțe fără ca dosarul să fie propriu-zis. Astăzi trebuia respins demersul procurorului şi să fiu eliberat. Motive pentru a fi în arest nu sunt. Demersul procurorului este copiat de fiecare dată. Dosarul trebuie clasat, pentru că este gol. Trebuia să fiu pus în libertate acum 2 zile, pentru că suntem în campanie electorală”, a spus Chirtoacă.

Totuşi, acesta spune că nu vrea să fie eliberat pe motivul referendumului care va avea loc la 19 noiembrie curent, deoarece în acest fel „vor fi puse sub preş ilegalitățile instantelor”.

Primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a fost reţinut la 25 mai de procurorii anticorupţie şi CNA în dosarul parcărilor cu plată. Acesta a fost pus oficial sub învinuire și eliberat în arest la domiciliu. Decizia a fost luată de Judecătoria sectorului Buiucani al capitalei, concomitent cu, conferința susținută de liderul PL, Mihai Ghimpu, când acesta a anunțat că formațiunea sa părăsește coaliția de guvernare.

În urma audierilor efectuate de procurori şi administrării materialului probator s-a constat că, edilul i-ar fi dat indicaţii viceprimarului capitalei, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor, ce urmau să implementeze proiectul parcărilor în municipiul Chişinău, să semneze contractul cu firma EME PARKLEITSYSTEM GmbH fără avizul Consiliului municipal. Asta chiar dacă art. 30 din Legea nr. 179 din 10.07.2008 cu privire la parteneriatul public-privat stabileşte expres că, după desemnarea câştigătorului, se negociază clauzele contractuale şi, doar după aceasta, proiectul se transmite spre aprobare şi semnare Consiliului Municipal Chişinău.

Totodată, contrar legislaţiei în vigoare şi urmărind un scop infracţional, Chirtoacă a avizat pozitiv certificatele de urbanism pentru proiectarea lucrărilor, în conformitate cu contractul de parteneriat public-privat dintre Primăria municipiului Chişinău şi nerezidenta EME PARKLEITSYSTEM GmbH. La rândul său, această companie ar fi devenit câştigătoare în urma unor acţiuni concertate dintre responsabili din Primăria capitalei, agenţi economici şi omul de afaceri care gestiona din umbră EME PARKLEITSYSTEM GmbH.

Astfel, pe parcursul anchetei, au fost documentate mai multe întâlniri dintre gestionarul din umbră al companiei câştigătoare şi şeful Direcţiei transport public şi căi de comunicaţii a Primăriei – întâlniri în cadrul cărora a fost discutată schema de trucare a licitaţiei, participarea primarului general la urgentarea semnării contractului, dar şi un „bonus” pentru serviciile prestate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...