Curtea Constituțională nu se implică în cazul cetățeniei lui Băsescu: Ține de competența instanțelor judecătorești

Curtea Constituțională nu se implică în cazul cetățeniei lui Băsescu: Ține de competența instanțelor judecătorești

Curtea Constituţională (CCM) a restituit deputatului Grigore Cobzac sesizarea din 6 ianuarie 2016, privind decretul președintelui Igor Dodon de retragere a cetățeniei moldovenești fostului lider de la Cotroceni Traian Băsescu.

Potrivit unui răspuns venit din partea Curții Constituționale, sesizarea „a fost depusă cu încălcarea competenţei stabilite expres de Legea cetăţeniei Republicii Moldova”.

Astfel, Curtea a indicat că articolul 41 din Legea cetăţeniei Republicii Moldova nr.1024 din 2 iunie 2000 prevede explicit procedura de contestare a decretelor Preşedintelui Republicii Moldova în problemele cetăţeniei: „Decretul Preşedintelui Republicii Moldova în problema cetăţeniei poate fi atacat în Curtea Supremă de Justiţie în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare”.

„Prin urmare, legalitatea retragerii cetăţeniei lui Traian Băsescu este de competenţa exclusivă a instanţelor judecătorești”, se arată în răspunsul Curții Constituționale.

Deputatul Grigore Cobzac susținea că sesizarea sa se bazează „în mare parte pe jurisprudența anterioară a Curții Constituționale, care s-a expus în 2002 că retragerea cetățeniei din considerente politice este una arbitrară, dar și pe prevederile actelor internaționale la care Republica Moldova este parte”.

„Decretul încalcă și alte prevederi constituționale, dat fiind faptul că „ascunderea faptelor esențiale” nu a avut loc, iar învinuirea publică în comiterea respectivelor fapte fără hotărâre judecătorească încalcă prezumția nevinovăției”, a mai declarat Cobzac atunci.

0