Cum vor fi cheltuite cele aproape 9 milioane de lei solicitate de CEC pentru referendumul de demitere a primarului Dorin Chirtoacă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aproape 9 milioane lei. Atât are nevoie Comisia Electorală Centrală pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului local pentru revocarea primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, care urmează să aibă loc, conform unei decizii anterioare a CEC, pe 19 noiembrie curent. În cadrul şedinţei de astăzi, preşedintele CEC, Alina Russu a prezentat devizul de cheltuieli înaintat Guvernului şi Parlamentului spre aprobare şi alocare.

Alina Russu a menţionat că CEC va înainta un demers către Parlament şi Guvern pentru a examina devizul de cheltuieli aprobat, mai cu seamă, „a aplica cele prevăzute în decizia Curţii Constituţionale (…) privind verificarea constituţionalităţii decretului preşedintelui Republicii Moldova privind desfăşurarea referendumului republican consultativ asupra unor probleme de interes naţional, unde Curtea a reţinut că desfăşurarea unui referendum necesită mijloace financiare, prin urmare, doar Parlamentul este cel competent de a aloca mijloacele financiare de la bugetul de stat, cu acceptul Guvernului”. „De acea, autorităţile competente în materie electorală urmează să acţioneze în vederea organizării unui referendum abia după adoptarea de către Parlament a unei hotărâri în acest sens”, a precizat preşedintele CEC.

Astfel, potrivit anexei deciziei, repartizată în trei părţi, sunt prevăzute cheltuieli pentru Comisia Electoală Centrală, în sumă de 1.253 mii lei, ceea ce înseamnă cheltuieli pentru remunerarea muncii, achitarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, prime de stat obligatorii de asistenţă medicală, cheltuieli pentru bunuri şi servicii – asigurarea accesului la Internet pentru birourile electorale ale secţiilor de votare, servicii securizare transport de date prin VPN, infrastructura de rezervă şi altele.

O altă subdiviziune cheltuieli este pentru activitatea Consiliului Electoral de Circumscripţie al municipiului Chişinău, care imprimă achitarea bunurilor şi serviciului, asigurarea accesului la Internet pentru aparatul Consiliului electoral, servicii de telecomunicaţii, convorbiri telefonice şi alte cheltuieli în bază de contracte cu persoane fizice pentru achitarea funcţionarilor electorali, precum şi stocurile de materiale circulante.

Cel de-al treilea capitol de cheltuieli este cel pentru achitarea Birourilor electorale ale secţiilor de votare, fiind vorba de circa 311 secţii de votare, conform datelor organizării alegerilor prezidenţiale.

„Per total, cheltuieli pentru desfăşurarea şi organizarea referendumului local pentru revocarea primarului general al municipiului Chişinău, pentru rubrica „Comisia Electorală Centrală” se regăseşte suma de 7,8 milioane lei”, a precizat Alina Russu prezentând raportul proiectului.

Celelalte 1.109 mii lei sunt prevăzute pentru Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) pe lângă CEC şi anume remunerarea muncii şi procurarea bunurilor şi serviciilor, în special serviciile infromaţionale ce vizează asigurarea liniei telefonice de informare a alegătorilor, la care oricare alegător se va putea adresa pentru a solicita informaţii despre cum şi unde să voteze.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...