Cum se îmbogăţesc oamenii de sute de ani în Europa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Una dintre modalităţile de a te îmbogăţi este să moşteneşti afacerea familiei, iar acest lucru funcţionează de sute de ani în unele ţări din Europa.

Este şi cazul afaceriştilor Frescobaldi din Florenţa, Italia, transmite Bloomberg.

Ei au început ca negustori acum câteva sute de ani, când vindeau lână, iar acum fac bani din vin şi ulei de măsline.

În fapt, cele mai bogate familii din Florenţa se aflau în vârful scării ierarhice şi acum mai bine de 600 de ani, după cum arată un studiu recent al Bank of Italy. Iar situaţia se regăseşte şi în alte oraşe din Europa, căci pe Bătrânul Continent a rămas tradiţia de a pasa din generaţie în generaţie atât averea, cât şi meseria.

Astfel, peste o treime dintre bogaţii Italiei au moştenit avuţia, în timp ce în SUA procentul e de 29%, iar în China de doar 2%.

Germania are cea mai mare rată dintre economiile dezvoltate: 65%.

Dar de ce există această discrepanţă între continente? În Europa, mobilitatea e mai redusă decât în cazul americanilor, iar acest lucru e o problemă, căci performanţa economică e mai slabă şi numărul de locuri de muncă disponibile sunt mai puţine.

În termeni reali, SUA au înregistrat o creştere economică de 9,9% din 2007 până în prezent, în timp ce UE a avut parte de un avans de 2,8%. În plus, produsul intern brut per capita, ajustat la puterea de cumpărare – un indicator al bogăţiei populaţiei – este o treime din cel al americanilor.

În plus, rata şomajului e de două ori mai mare pe Bătrânul Continent decât în Statele Unite.

Iar pentru că economia SUA are o expansiune în forţă, „acolo e nevoie de mai mulţi ingineri, mai mulţi chimişti, mai mulţi economişti, mai mulţi analişti şi mai mulţi bancheri decât în statele UE”, arată Antonio Schizzerotto, profesor emerit în sociologie de la Universitatea din Trento şi director ştiinţific la Institutul de Cercetare pentru Evaluarea Politicilor Publice din acelaşi oraş.

„Numărul joburilor disponibile în SUA e mai mare decât pe Bătrânul Continent”, iar acest lucru contribuie la concentrarea averilor mari în mâinile unui număr mic de oameni, de unde rezulta inegalităţile sociale, mai arată expertul.

Vinul, un bun de preţ

Pentru Lamberto Frescobaldi, patrimoniul familiei poate fi exprimat printr-un singur cuvânt: vinul. El a avut prima experienţă cu licoarea bahică la vârsta de 6 ani, când s-a îmbătat la o petrecere dată de cei ce munceau pe plantaţia de viţă-de-vie.

Ulterior, s-a licenţiat în viticultură la Universitatea din California şi acum conduce compania Marchesi Frescobaldi Group, care produce 11 milioane de sticle de vin pe an şi este una dintre cele mai mari din Italia.

Afacerea cu vin a familiei datează, însă, din timpuri îndepărtate: mai exact din 1308.

Germania conduce la capitolul familii bogate

Analiza realizată de Bank of Italy arată că Germania, nu Italia, e ţara europeană cu cele mai multe persoane care au moştenit averi uriaşe.

Unul dintre motivele pentru care s-a perpetuat acest lucru ţine de sistemul de taxare, care a fost şi este foarte permisiv în ceea ce priveşte afacerile de familie.

Contele Alexander Fugger-Babenhausen, descendentul unuia dintre cei mai bogaţi europeni ai secolului al 16-lea, susţine că a avea grijă de averea moştenită şi de a o înmulţi reprezintă o mare responsabilitate.

În vârstă de 34 de ani, el se ocupă acum de afacerea şi de donaţiile familiei după ce a lucrat câţiva ani ca bancher în Londra.

„Nu e domeniul propice pentru a-ţi asuma riscuri”, spune contele care conduce Fuggerei, un complex de locuinţe fondat în 1521. „Când luăm o decizie, încercăm să întoarcem situaţia pe toate părţile şi să fim prudenţi. Ar fi un dezastru să distrugem efortul a 19 generaţii”, a adăugat acesta.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...