Cum se apără Kievul de acuzațiile că motoare ucrainene de rachete ar fi ajuns în Coreea de Nord

by Genko Genko

Motoarele de rachetă produse în Ucraina şi care ar fi permis Phenianului, potrivit unui studiu, să realizeze progrese spectaculoase în domeniul balistic, au fost toate livrate Rusiei, a anunţat marţi agenţia spaţială ucraineană, relatează AFP.

Motoarele de tip RD-250, asamblate până în 2001 de întreprinderea Iujmaş – la care se referă International Institute for Strategic Studies (IISS) – erau vândute pe rachete de tip Ciclon-2 şi Ciclon-3 ”în beneficiul Rusiei”, a declarat pentru presă Iuri Radtşenko, directorul agenţiei spaţiale ucrainene.

„Ei (ruşii) au putut să livreze, după aceea, o parte, cui voiau ei”, a subliniat el.

Coreea de Nord a înregistrat progrese spectaculoase după ce a obținut motoare de rachete probabil de pe piața neagră de la o companie din Ucraina, potrivit unui studiu publicat luni de International Institute for Strategic Studies (IISS).

Coreea de Nord a reușit în doi ani să obțină un nou tip de rachetă cu rază medie, Hwasong-12, precum și Hwasong-14, o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) testată cu succes de două ori în ultimele săptămâni.

“Probabil că aceste motoare provin din Ucraina, probabil în mod ilegal”, subliniază specialistul think tank-ului, Michael Elleman, într-un interviu pentru New York Times.

“Întrebarea este cât de multe au și dacă ucrainenii i-au ajutat (pe nord-coreeni). Sunt foarte preocupat”, a adăugat el.

CITIȚI ȘI...