Cum schimbă Putin istoria Rusiei după pofta inimii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Istoria Rusiei prinde o nouă formă sub influența exercitată de noua ideologie a „țarului” Vladimir Putin.

Modificările vizează secole întregi și figurile unor despoți teribili, începând cu Ivan cel Groaznic.

În căutarea unor atribute mai puțin terifiante, muzeografii nu se sfiesc să-l poreclească pe acesta Ivan cel Sever, în cadrul unei recente expoziții cu temă istorică găzduită de Kremlin, arată ziarul New York Times.

Pe același calapod
Rușii dau acum vina pe occidentali pentru zugrăvirea unei imagini teribile a țarului Ivan cel Groaznic prin intermediul gravurilor germane din secolul al XVI-lea în care sunt redate atrocitățile comise de țar și oștenii lui.

Ivan cel Groaznic ar fi fost și primul lider rus lovit de sancțiunile economice impuse de europeni, se arată în show-ul organizat la Kremlin.

Pe vremea aceea, țările europene au blocat livrarea de metal către Rusia, pentru a opri fabricarea tunurilor armatei lui Ivan. Sună cunoscut, nu-i așa?

Distorsiuni istorice
Acesta este însă doar un exemplu din recentele show-uri cu temă istorică care se dovedesc a distorsiona evenimentele pentru a le adapta politicii actuale ale Kremlinului.

„Istoria a ajuns o unealtă ideologică. Mesajul acestor expoziții este că Rusia este o cetate asediată, care are nevoie de un comandant puternic, iar orice încercare democratică de înlăturare a acestuia subminează țara”, explică istoricul Nikita P. Sokolov.

În schimb, muzeografii care au coordonat expozițiile publice din ultima vreme neagă vehement ideea că ar acționa la ordinele Kremlinului: „Prăbușirea Uniunii Sovietice din 1991 a declanșat un torent de informații istorice cu aspect negativ, care trebuie să-și găsească echilibru”, susțin aceștia.

„Niciodată un reprezentant al guvernului nu a venit să-mi spună cum ar trebui scrisă istoria. Este total neadevărat că istoricii Rusiei dansează după cum le cântă președintele”, susține indignat Yuri A. Nikiforov, un specialist în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

Nikiforov este voluntar în cadrul Societății Istorico-Militare a Rusiei, o organizație pe care opozanții actualei puteri o acuză că ar fi în spatele expozițiilor cu tentă ideologică desfășurate în ultima perioadă.

Societatea înființată în 2012 are aparența unei organizații aproape publice și este finanțată de ministerele Culturii și Apărării din Rusia.

Cu toate acestea, bugetul său nu a fost niciodată dezvăluit.

Brațul civil al lui Putin
Proslăvirea măreției Rusiei este unul din punctele asumate în noul mandat de președinte al lui Vladimir Putin.

La înființarea Societății Istorico-Militare, Putin a promis sprijin guvernamental și i-a îndemnat pe membrii acesteia să apere „valorile patriotismului, patria mamă, demnitatea națională și loialitatea față de rădăcinile neamului”.

Ministrul culturii, Vladimir Medinski, a fost printre primii care au recunoscut necesitatea unei linii trasate de șeful statului.

„Aveam nevoie de aceste îndrumări venite de la Kremlin. Ele sunt foarte corecte”, declara ministrul.

La rândul său, Rostislav Medinski, tatăl ministrului și unul dintre consilierii guvernamentali pentru veteranii de război, tocmai a încununat luna această gândirea liderilor moscoviți cu o expoziție de picturi dedicată anexării Crimeii de acum un an.

„Societatea Istorico-Militară rezolvă una dintre sarcinile ideologice de a educa cetățenii în spiritul unui înalt patriotism.

Pe un teren necultivat cresc buruieni, iar, în societate, în lipsa unei ideologii, se creează un vid din care fascismul își poate înălța capul”, susține Medinski senior.

Elogiul dinastiilor
O altă expoziție publică, „Istoria mea. Dinastia Rurik”, elogiază perioada de peste 700 de ani dintre 862-1598, în care regii și țarii Rusiei au provenit din rândurile acestei familii.

Criticii consideră că Medinski nu a făcut altceva decât să-și impună viziunea proprie asupra istoriei țării pe o perioadă care prezintă obstacole notorii în documentare.

Tema centrală se învârte tot în jurul unității și agresiunilor externe împotriva Rusiei.

Criticii nu au ezitat să desființeze show-ul pus în scenă de Medinski.

„Ivan este fondatorul poliției secrete a Rusiei, în 1564, iar execuțiile ordonate de acesta erau cu adevărat terifiante, nu doar ficțiuni stârnite de occidentali”, explică istoricul Sokolov.

Cât despre sancțiunile economice impuse de statele europene din acea perioadă, acestea sunt doar basme, mai spune istoricul.

Rusia deținea din plin rezerve de fier. Singura blocadă a fost cea impusă de statele baltice unor meșteri celebri ai vremii din Rusia.

„Expoziția lui Medinski este pur politică. Nu are nimic de a face cu adevărurile istorice”, mai spune Sokolov.

O problemă de PR
Ministrul Culturii, Vladimir Medinski, este gata oricând să despice firul istoriei în patru, pe îndelete.

Ivan cel Groaznic, în opinia sa, este o traducere neadecvată a termenului „grozni” din rusă, mai potrivit fiind Ivan cel Sever, susține el.

În privința recordului țarului la execuții umane, acesta poate fi contestat prin performanțele reginei Elizabeta a Angliei.

„Este doar PR, la fel ca și diferența între șobolan și hamster”, afirmă ministrul Culturii.

Istoricii se declară alarmați de noua turnură a politicii culturale din Rusia, care pare să se întoarcă la obscuritatea de dinainte de 1990. Vladimir Putin a respins această obiecție în cursul anului trecut.

Cu toate acestea, muzee care amintesc de ororile primelor decenii ale comunismului rusesc sunt în pericol să-și închidă porțile.

Un exemplu concludent îl oferă Perm 36, deschis într-un fost lagăr al Gulagului sovietic, care și-a închis luna trecută porțile din cauza tăierii subvențiilor guvernamentale.

Cu țintă fixă
Mai sunt destule muzee care încă nu au picat în vălul schimbării ideologice dictate de Kremlin.

Însă pentru cele care au intrat în zona de influență a politicii Moscovei diferențele dintre noua ideologie și adevărul istoric tind să devină flagrante.

Apogeul va fi atins probabil în timpul celebrării celor 70 de ani de la victoria aliaților împotriva Germaniei naziste. Un prim semnal l-a dat o altă expoziție pusă în scenă de Iuri Nikiforov cu titlul „Remember”.

Folosind fotografii de arhivă, expoziția a fost centrată pe evoluția nazismului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în țările baltice și Ucraina, atrocitățile lui Hitler și imagini cu soldații ruși uciși în timpul înaintării Armatei Roșii către Berlin.

O legătură cu prezentul a fost realizată prin împodobirea unui perete întreg cu imagini ale grupurilor de extremă-dreaptă din Ucraina.

Rusia încă mai folosește ca argument pentru anexarea Crimeii și sprijinirea separatiștilor din estul Ucrainei revigorarea grupărilor neonaziste în Ucraina, după revolta populară din Kiev.

„Remember” evită însă afișarea unor alte evenimente din istoria URSS, precum ar fi pactul Ribbentrop-Molotov, care a consfințit alianța dintre Hitler și Stalin până la invazia germană din 1941.

„O astfel de simplificare devine inevitabilă, când nu dispui de un spațiul expozițional generos”, a scăldat-o Nikiforov.

Supereroii ruși și pericolul nazist
La Muzeul de Istorie Contemporană, unul dintre cele mai mari din Rusia, o expoziție dedicată bătăliei pentru Ucraina din 1943 face direct legătura cu situația actuală prin vocea ghidului.

„După cum vedem astăzi pe teritoriul Ucrainei, aceste evenimente nu au dispărut în negurile istoriei. Jarul a continuat să mocnească și, din nefericire, acest pârjol fascist a reizbucnit în urmă cu an an”, prezintă ghidul muzeului paralela trasată între cele două epoci.

Irina Velikanova, fost consilier moscovit, actualul director al muzeului, susține că misiunea acestei instituții trebuie să fie legată direct de rădăcinile patriotismului.

„Nu ascundem că suntem interesați de formarea tineretului rus în spirit patriotic și civic”, recunoaște aceasta.

Valentin Diaconov, graficianul care asigură caricaturile pentru prima pagină a cotidianului Kommersant, spune că a încercat să ignore expozițiile istorice dirijate de Kremlin, în speranța că vor dispărea curând.

„Sunt doar o formă de spectacol. Noi nu discutăm despre istorie, este prea complicat. Noi discutăm despre supereroi”, a spus Diaconov.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...