Cum să supraviețuiești unui atac nuclear fără buncăr. Trei pași utili fiecăruia

by Genko Genko

Riscurile producerii unui accident sau atac nuclear sunt reale, iar explozia de la Cernobîl și scurgerile de la Fukushima au arătat cât de periculoasă poate fi o astfel de situație. Americanii și japonezii își cumpără deja buncăre, dar ce poți face ca să te protejezi când ești luat prin surprindere?

Ready.gov, un site oficial al Departamentului american pentru Securitate Internă, a publicat un plan de apărare în trei etape în caz de accident sau atac nuclear.

Înainte de explozie

Hidratarea și alimentarea sunt esențiale supraviețuirii. Prin urmare, oricine trebuie să aibă în frigider și produse neperisabile, iar stocul să ajungă pentru cel puțin două săptămâni. De asemenea, oricine trebuie să aibă o trusă cu lanternă, baterii, medicamente și un radio, și să știe un potențial adăpost în apropierea casei sau a locului de muncă. Este vorba de un loc la subsol cu pereți de beton și fără ferestre.

În timpul exploziei

Experții recomandă ca explozia să nu fie urmărită, întrucât flăcările intense pot cauza orbirea. Orice persoană aflată în pericol trebuie să se arunce la pământ și să-și protejeze fața, gura și urechile. După adăpostire, hainele contaminate trebuie lăsate, iar corpul spălat cu apă și săpun. Este bine să rămâi informat asupra situației, iar radioul este un mijloc util în acest sens.

După explozie

Este necesară acoperirea pielii, feței, nasului și a gurii. Cei care se află în căutarea unui loc mai sigur trebuie să meargă în același sens sau perpendicular cu vântul, dar cu spatele la zona de impact, și să evite zonele marcate „pericol de radiație”.

CITIȚI ȘI...