Cum Rusia a corupt FIFA

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Canalul de televiziune german ARD a prezentat luni seara, pe 4 mai, un documentar de 44 minute despre corupţia din FIFA.

Realizatorii Robert Kempe și Jochen Leufgens nu au nicio îndoială că elveţianul în vârstă de 79 de ani Josef (Sepp) Blatter va fi reales şef al FIFA. Punctul central al documentarului îl reprezintă împrejurările votului pentru locul de desfăşurare al campionatelor mondiale de fotbal din 2018 și 2022, din Rusia și Qatar.

Citeşte şi: De ce Rusia trebuie exclusă de la Campionatul Mondial

La Washington, ei vorbesc cu Phaedra Almajid, care a lucrat în cadrul Comitetului „Qatar 2022”. Ea a reluat declaraţiile făcute în urmă cu câțiva ani, că în timpul unui congres internațional în capitala angoleză Luanda, ea a fost martora momentului în care trei reprezentanți ai continentului african în comitetul executiv al FIFA au primit câte 1 milion, iar apoi câte 1,5 milioane de dolari pentru a votat în favoarea Qatarului.

„Ce conflict armat?”
Însă, în prezent, problema cea mai presantă pentru FIFA este Rusia. Țara gazdă este în mijlocul unui conflict armat în Europa. Reporterii au mers la Moscova şi au cerut directorului general al Comitetului de Organizare „Rusia 2018″ Alexei Sorokin să le spună în ce măsură conflictul afectează pregătirea campionatului.

„Ce conflict armat? „- a întrebat surprins Sorokin. „În Ucraina”- îi spune reporterul”. „Dar am auzit că acolo e armistițiu. Și acordul de la Minsk” – răspunde, zâmbind, Alexei Sorokin. În plus, continuă el, de ce se asociază Cupa Mondială din Rusia cu conflictele din lume?

Sepp Blatter și Vladimir Putin sunt conștienţi de avantajele reciproce, spun autorii filmului, „Blatter obține un campionat, care cu greu ar putea atrage critici la adresa FIFA. Iar Putin va primi un nou proiect de prestigiu …”.

Citeşte şi: (FOTO și VIDEO) Emblema oficială a CM 2018, lansată printr-un show de excepție de Blatter la Moscova

Dar, pentru campionatul din 2018, în Rusia a fost adoptată o lege specială, care limitează drepturile fundamentale ale angajaților.

La cererea FIFA, Rusia a anulat Codul Muncii
„Legea trimite în dependență sclavagistă toţi angajaţii care lucrează pe şantierele viitorului campionat. Ea permite angajatorilor să limiteze salariile, să nu plătească orele suplimentare și concedialele” – avertizează Sharan Burrow, şeful Confederaţiei Sindicatelor Internaţionale cu sediul la Bruxelles. Realizatorii filmului susţin că legea a fost promovată de ministrul sporturilor Vitali Mutko, care se bucură de mare încredere din partea lui Putin și Blatter.

„Această lege ne va permite să îndeplinim toate angajamentele pe care le-am asumat în fața FIFA”, – a spus Vitali Mutko.

Filmul demonstrează documentele oficiale în care FIFA cere organizatorilor Cupei Mondiale „să anuleze temporar legislația muncii în vigoare”, adică Codul Muncii. „E ceva care depăşeşte capacitatea de înţelegere, pentru că FIFA practic încurajează exploatarea muncitorilor” – mai spune Burrow.

Citeşte şi: CM 2018: Jocul periculos al lui Putin: Detalii incomode ies la iveală

Dar, condițiile umilitoare de muncă nu sunt singurul lucru comun pentru Rusia și Qatar, spun realizatorii documentarului. Pentru locul de desfăşurare al Cupei Mondiale 2018 au votat aceiași funcționari care au ales şi locul pentru Cupa Mondială 2022. Elena Panfilova, șef al filialei ruse a organizației internaționale Transparency International, a declarat într-un interviu în limba engleză că: „Este vorba în acest caz despre interese, sfere de influență, promisiuni de contracte viitoare. Toate acestea acționează la fel ca actele de corupție obişnuite, dar sunt mult mai subtile şi mai dificil de dovedit”.

Gazprom oferă bani
Din 2015 Gazprom este partener FIFA. Aceeaşi companie a oferit un contract important unui membru al comitetului executiv care a participat la votare: fotbalistul german, antrenorul și funcționarul FIFA, Franz Beckenbauer. El a fost numit ambasador al sportul de către Gazprom.

Documentarul prezintă un alt exemplu, complet necunoscut. Cu câteva zile înainte de vot, compania de petrol cipriotă Petrolina a încheiat un contract cu una dintre companiile din grupul Gazprom. Petrolina aparţine nimănui altcineva decât unui alt membru al Comitetului Executiv al FIFA – Marios Lefkaritis.

„Nu, nu, nu. Nu avem relații cu Gazprom. Absolut deloc!” – a declarat Lefkaritis în faţa reporterilor la Larnaca. Apoi jurnaliștii închid camera şi îî prezintă documentele. După semnarea unui contract cu Gazpromneft-Aero, venituri Petrolina au crescut cu o treime. Marios Lefkaritis nu mai neagă contactele de afaceri cu Gazprom, dar a subliniat faptul că societatea rusă este doar un client, nu partener.

Citeşte şi: Criză economică în Rusia: Moscova taie din nou din bugetul CM 2018

De altfel, Lefkaritis a avut afaceri şi în Qatar. Unei companii de aici el i-a vândut un teren în Cipru cu peste 32 milioane de euro. „Dar această tranzacţie nu are absolut nicio legătură cu cine, sau pentru ce am votat – spune antreprenor cipriot. Nimeni nu știe cum am votat”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...