Cum pot să fie banii islamici un remediu pentru problemele economice ale Rusiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia este interesată în atragerea zecilor de miliarde de dolari ai Emiratelor Arabe Unite, Malaeziei, Indoneziei și altor țări bogate, predominant musulmane, pentru a compensa astfel sancțiunile financiare ale Occidentului și pentru a deveni o nouă destinație pentru finanțele islamice.

Economia rusă a pierdut teren la nivel mondial de când Uniunea Europeană a impus sancțiuni economice țării, ca urmare a comportamentului agresiv din Ucraina. Scăderea prețurilor petrolului sau deprecierea rublei au forțat autoritățile ruse să caute surse alternative de finanțare, scrie Katarzina Sidlo, într-un articol pentru Russia Direct.

În consecință, săptămâna trecută a fost introdus în Duma de Stat un proiect de lege prin care se facilitează înființarea de finanțare islamică în țară. Acest proces pare că decurge remarcabil de rapid, în special pentru sistemul birocratic rusesc.

În vară anului 2014, băncile din Rusia au făcut lobby pe lângă banca centrală a Moscovei, pentru a permite instituțiilor financiare care se conformează legii Sharia să intre pe piața rusească.

În luna martie, comisia piețelor financiare din Duma de Stat organiza deja o întâlnire cu reprezentanții ambasadelor din Egipt și Iran, ai mai multor bănci și instituții financiare, precum și cu ce ai autorităților monetare naționale.

În luna februarie, Anatoli Aksakov, președinte al Asociației Băncilor Regionale ale Rusiei și deputat al Dumei, susținea că Rusia este interesată în atragerea a „zeci de miliarde de dolari” din Malaezia și Indonezia, precum și din Emiratele Arabe Unite și din alte țări, definite în mod vag drept „state arabe”.

Pentru a primi finanțările din partea statelor islamice, Rusia ar fi cel mai mult interesată de un instrument numit sukuk, un certificat de conformare financiară la legea Sharia, cunoscut în mod obișnuit drept obligațiune islamică.

Sukuk poate fi structurat în mai multe feluri, însă cel mai convenabil în cazul Rusiei ar fi însă sukuk al-ijara, un certificat bazat pe active, pornind de la schema financiară al-ijara, care este foarte asemănătoare unei înțelegeri cunoscute în Occident drept „leasing”.

În acest caz, calitatea activelor determină atractivitatea sukuk, mai degrabă decât ratingurile internaționale ale Rusiei, care în ultima perioadă au fost revizuite în scădere.

Există însă numeroase obstacole care stau în calea acestui deziderat al Rusiei de a deveni centrul regional pentru finanțare islamică, lipsa unei legislații corespunzătoare fiind unul dintre aceste obstacole. În prezent, legea federală privind băncile și activitățile bancare interzice băncilor orice fel de activități industriale și comerciale.

Anumite instrumente financiare islamice cer însă ca băncile să acționeze ca intermediari între clienți și afacerile private. Spre exemplu, când se cumpără o proprietate imobiliară sau o mașină care ulterior ar fi revândută unui client în cadrul unei scheme financiare islamice.

În plus, un alt obstacol îl reprezintă faptul că unele scheme implică o impozitare dublă sau chiar triplă, cum ar fi cazul unui instrument financiar care implică mai mult de un transfer și care ar putea face obiectul mai multor puncte de impozitare.

Alte dificultăți provin din lipsa unui set comun de standarde internaționale pe care toate instituțiile financiare care se conformează legii Sharia ar trebui să le urmeze. Instrumentele islamice sunt structurate pe bază diferitelor interpretări ale legii islamice, alegerea acestora fiind în mare parte dependența de țara de origine a instituției financiare.

Dacă Rusia vrea într-adevăr să atragă bani atât din statele arabe, cât și din Malaezia sau Indonezia, autoritățile trebuie să se gândească la soluții pentru aceasta diversitate de legi islamice.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...