Cum fac doi frați milioane de pe urma crizei refugiaților

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Refugiaţii reprezintă o uriaşă oportunitate pentru doi fraţi din Norvegia. Kristian Adolfsen, 55 de ani, şi fratele său Roger, 51 de ani, deţin compania Hero, cu sediul în Oslo, liderul unei înfloritoare industrii scandinave.

Hero primeşte din partea guvernului norvegian şi a celui suedez între 31 de dolari şi 75 de dolari de persoană pe noapte pentru a asigura adăpost şi hrană refugiaţilor, scrie Bloomberg.

În Norvegia, Hero pune la dispoziţia refugiaţilor mai multe tipuri de cazare, de la cămine în care solicitanţii de azil pot dormi câteva nopţi, în timp ce aşteaptă să fie verificaţi de forţele de ordine, la tabere care oferă cazare pe termen lung, în care refugiaţii locuiesc în case separate, îşi gătesc singuri, aşteptând de multe ori câţiva ani pentru a primi statutul de refugiaţi protejaţi în Norvegia.

Pentru 2015, Hero Norway se aşteaptă la venituri de 63 de milioane de dolari, cu un profit de 3,5%.

În restul Europei, unde solicitanţii de azil sunt îngrijiţi de obicei de organizaţii neguvernamentale precum Crucea Roşie, o singură companie este mai mare decât cea a fraţilor Adolfsen, ORS Services din Elveţia. Această a avut în 2014 un profit de 99 de milioane de dolari din îngrijirea refugiaţilor din Elveţia, Austria şi Germania.

Succesul fraţilor Adolfsen se datorează parţial experienţei lor în domeniu, cei doi având afaceri de sute de milioane de dolari ce includ grădiniţe, cămine, hoteluri, clădiri de apartamente, linii de croazieră şi staţiuni de ski.

Kristian şi Roger au intrat în sectorul îngrijirii refugiaţilor în mai 2014, când au cumpărat de la compania daneză ISS Facility Services, pentru 22 de milioane de dolari, Hero Norge, o companie veche de 27 de ani care administra 32 de centre pentru refugiaţi.

La început s-au concentrat asupra operaţiunilor din Suedia, dar la scurt timp fluxul de refugiaţi a explodat în Norvegia. Ţară cu 5 milioane de locuitori care nu a văzut niciodată mai mult de 17.000 de refugiaţi într-un singur an a primit peste 31.500 de solicitanţi de azil în 2015, pe fondul situaţiei critice din Siria, Afganistan, Irak şi Eritrea.

În condiţiile în care Directoratul Norvegian pentru Imigraţie (UDI) nu poate face unui număr atât mare, apelează la antreprenori precum fraţii Adolfsen.

Companii ca Hero se ocupă acum de aproximativ 90% dintre refugiaţii din Norvegia.

În contextul creat, a început o adevărată goană după aur, potrivit Bloomberg. Lângă Oslo, antreprenorul Ola Moe a închiriat recent un spital vacant pentru 10.000 de dolari pe luna, a făcut câteva mici modificări şi acum percepe guvernului 460.000 de dolari pe luna pentru a găzdui şi hrăni 200 de refugiaţi.

La un centru de refugiaţi din sudul Norvegiei, 50 de persoane au protestat în noiembrie faţă de mâncarea proastă.

Rămâne de văzut cum se vor situa fraţii Adolfsen, numiţi de un ziar din Oslo „cel mai puţin cunoscuţi miliardari din Norvegia”, în mijlocul acestor controverse: vor pune accent pe partea de îngrijire, oferind servicii superioare, sau vor face sacrificii în privinţa calităţii, în numele profitul?

Oricum, se anticipează că Parlamentul Norvegiei va lua măsuri pentru limitarea câştigurilor antreprenorilor de pe urma refugiaţilor. Însă existenţa unor companii ca Hero este necesară în prezent.

Anul viitor, Hero Norway speră să deschidă între cinci şi zece centre pentru refugiaţi în Suedia, iar perspectivele privind continuarea succesului cunoscut până acum sunt promiţătoare, mai arată sursă citată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...