Cum Arabia Saudită are de câștigat după ieftinirea petrolului, în timp ce Rusia pierde

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia şi Iranul se numără printre ţările sever afectate de scăderea dramatică a cotaţiilor petrolului, în timp ce Arabia Saudită, deşi este primul exportator mondial de petrol, este mai degrabă un beneficiar al acestui fenomen, apreciază publicaţia spaniolă ABC într-o analiză publicată vineri.

În ultimele şase luni, preţul petrolului a scăzut pe pieţele internaţionale cu 40%, ajungând în prezent la circa 65 de dolari barilul, şi tendinţa de scădere continuă. Principala explicaţie a acestei evoluţii este scăderea cererii de petrol pe fondul încetinirii economiei mondiale, în timp ce oferta a rămas constantă, scrie Agerpres.

Arabia Saudită ar putea diminua producţia de petrol, fapt care ar trebui să conducă la creşterea cotaţiilor, dar totuşi nu ia această decizie, motiv pentru care poate fi suspectat un joc politic al autorităţilor de la Riad. La fel cum semnalează şi săptămânalul britanic The Economist, scăderea preţului petrolului convine enorm ţărilor „care detestă” binomul Rusia-Iran.

Acestea două din urmă au în comun sancţiunile internaţionale la care sunt supuse (din raţiuni diferite) şi sprijinul pe care-l oferă regimului sirian condus de Bashar al-Assad. Aşadar, scăderea continuă a preţului petrolului nu face decât să le amplifice dificultăţile economice, lucru dorit de regimul sunnit de la Riad în cazul inamicului său şiit, respectiv Teheranul, şi de Washington atât în cazul Teheranului, cât şi al Moscovei.

De altfel, după ani de creştere economică stabilă, Rusia se aşteaptă să intre în recesiune în 2015. În discursul despre starea naţiunii, preşedintele Vladimir Putin şi-a îndemnat concetăţenii să aibă încredere în ei înşişi, pentru că vin vremuri grele, iar premierul Dmitri Medvedev le-a cerut să nu mai cumpere euro şi dolari pentru a nu accentua prăbuşirea rublei.

Pe de altă parte, dincolo de raţiunile politice care privesc Iranul, Arabia Saudită acceptă diminuarea cotaţiilor petrolului şi pentru a face ineficientă extragerea petrolului de şist în SUA. Dezvoltarea acestei activităţi va permite Statelor Unite în câţiva ani nu doar să se lipsească de importurile de petrol, ci să devină chiar şi exportator, fapt care va implica o diminuare considerabilă a exportului de petrol saudit.

Potrivit experţilor, preţul limită sub care extragerea petrolului de şist ar deveni ineficientă este de 50 de dolari barilul. Iar cum Arabia Saudită dispune de rezerve valutare estimate la circa 900 de miliarde de dolari, ea ar putea suporta mult timp preţul redus al petrolului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...