CUC caută soluții pentru asigurarea liberei circulații pe podul Bâcioc-Gura Bâcului, redeschis recent

CUC caută soluții pentru asigurarea liberei circulații pe podul Bâcioc-Gura Bâcului, redeschis recent

Comisia Unificată de Control identifică soluții pentru asigurarea liberei circulații în preajma podului Bâcioc – Gura Bâcului, redeschis pe râul Nistru. CUC s-a întrunit în ședință la 7 iunie, în orașul Bender, ședință condusă de delegația transnistreană, însă nici până la această etapă nu a fost identificată o soluție unanim acceptată de părți, unele componente solicitând timp pentru consultări suplimentare.

Reieșind din rezultatele Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană din cadrul formatului de negocieri „5+2” desfășurată la Roma, în perioada 29-30 mai 2018, Delegația Chișinăului a îndemnat toate componentele CUC, să contribuie pentru asigurarea liberei circulații pe podul menționat în formatul operațiunii de pacificare.

În context, partea moldovenească insistă pe lichidarea posturilor de „grăniceri”, „vameși” și „migrațional”, instalate în preajma podului de structurile transnistrene și propune monitorizarea și implementarea acestui proces de către militarii Forțelor Mixte de Pacificare și efectivele comune ale Poliției și așa-numita miliție.

Totodată, Comisia l-a eliberat din funcția de observator militar din partea Federației Ruse pe locotenent-colonelul Pavel Tretiakov și a aprobat raportul Comandamentul Militar Întrunit privind situația din Zona de Securitate.

Următoarea ședință a CUC va avea loc la 14 iunie.

0