Cuba cere SUA să nu politizeze incidentul de la Ambasada din Havana

Cuba cere SUA să nu politizeze incidentul de la Ambasada din Havana

Cuba a cerut vineri Statelor Unite să nu politizeze incidentele de la ambasada americană din Havana, unde mai mulți membri ai personalului au fost afectați de unde sonore de proveniență neidentificată, informează Reuters.

În august, Departamentul de Stat al SUA a anunțat că în urma unor „incidente” neelucidate, mai mulți americani legați de ambasada din Cuba au manifestat simptome cum ar fi grețuri, amețeli și pierderi temporare de memorie și auz. Oficialități din Canada au declarat că și unii cetățeni canadieni au simțit aceleași efecte. Duminica trecută, secretarul de stat american, Rex Tillerson, a afirmat că Washingtonul ia în considerare închiderea ambasadei de la Havana, care a fost redeschisă după 54 de ani, în august 2015.

În discursul său de la Adunarea Generală a ONU, ministrul cubanez de externe, Bruno Rodriguez, a insistat că țara sa „nu a comis niciodată și nu va comite niciodată acțiuni de acest gen”. Autoritățile de la Havana au negat orice implicare și au anunțat că anchetează incidentele. Pentru a ajunge la concluzii, cooperarea cu oficialitățile americane este crucială, a insistat Rodriguez.

Potrivit presei de stat cubaneze, singurii interesați de o deteriorare a relațiilor dintre Cuba și SUA sunt membrii unui mic grup de republicani americani ultraconservatori, susținuți de senatorul Marco Rubio din statul Florida. Acesta este unul dintre membrii marcanți ai Partidului Republican care îi cer președintelui Statelor Unite, Donald Trump, să pună capăt destinderii relațiilor cu Cuba, decisă de predecesorul său, Barack Obama. În urmă cu o săptămână, cinci senatori republicani au cerut expulzarea unor diplomați cubanezi de la Washington și închiderea ambasadei americane de la Havana, conform Agerpres.

Incidentele menționate au început în 2016 şi au devenit publice în august anul acesta. După o lună de anchete, nici Statele Unite, nici Canada și nici Cuba nu au reușit să stabilească ce s-a întâmplat.

0