Cu doar patru zile înainte de un an de la reținerea sa, fostul deputat Iurie Bolboceanu a fost condamnat la 14 ani de închisoare

Cu doar patru zile înainte de un an de la reținerea sa, fostul deputat Iurie Bolboceanu a fost condamnat la 14 ani de închisoare

La aproape un an de când a fost reținut, ex-deputatul Iurie Bolboceanu a fost recunoscut vinovat de trădare de patrie de către magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, și condamnat la 14 ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de patru ani.

Ex-deputatul a făcut spionaj pentru Federția Rusă, el fiind racolat, potrivit procurorilor, de către un asistent a atașatului militar al Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, care are statut de diplomat, dar de fapt este ofițer sub acoperire al Direcției Principale de Informații a Statului Major General al Ministerului Apărării al Federației Ruse, care este un serviciu de spionaj străin, transmite Anticorupție.md.

În perioada 5 octombrie 2016 – 17 martie 2017, Bolboceanu a avut mai multe întâlniri și discuții cu ofițerul GRU și urmărind un scop material, la însărcinarea acestuia, a cules și a livrat informații de interes național, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova.

Informațiile furnizate de către inculpat constau în date concrete anticipative privind strategiile și tacticile unor reforme legislative naționale de importanță majoră, acumulate de la figuri politice decizionale, date personale și vulnerabilități a persoanelor cu funcții înalte în stat, promotori ai reformelor politice, evoluția tactică a acțiunilor de implementare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, informații detaliate referitor la intențiile și planurile legislative ale grupurilor parlamentare de guvernământ, bazate pe date culese din interiorul formațiunilor politice, informații cu potențial strategic, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova.

Sentinţa este cu drept de atac la Curtea de Apel Chişinău.

Bolboceanu a fost reținut pe 17 martie 2017, în urma unei întâlniri conspirative cu un agent de spionaj rus. Urmare a perchezițiilor efectuate la domiciliul fostului deputat au fost ridicate mai multe documente, un telefon mobil destinat exclusiv comunicării cu agentul secret, 23.000 de dolari care ar fi reprezentat remunerația pentru informația livrată de deputat. În cadrul unei conferințe de presă desfășurată după reținerea ex-deputatului, Vitalie Busuioc de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale susținea că acesta nu este singurul caz care se află în vizorul procurorilor. Dosarul pe numele ex-parlamentarului a fost trimis în judecată la începutul lunii august 2017.

Iurie Bolboceanu a făcut parte din fracțiunea Partidului Democrat în Parlamentul, după alegerile din 30 noiembrie 2010. Pe 6 martie 2014, Bolboceanu a anunțat că părăsește formațiunea, fiind dezamăgit de politica moldovenească. Plecarea lui din fracțiunea democraților a coincis cu momentul în care mai mulți deputați din coaliția de guvernare s-au plâns că asupra lor au fost făcute presiuni pentru a părăsi majoritatea parlamentară și a vota împotriva ratificării Acordului de asociere cu UE.

În septembrie 2016, fiul lui Iurie Bolboceanu, care activa în calitate de ofițer de investigație în cadrul Inspectoratului de Poliție Ciocana al Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, a fost reținut în flagrant de procurori și acuzat de proxenetism. Dosarul în care acesta era cercetat a fost instrumentat de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

0