CSP se întrunește în ședință pentru a demara concursul pentru fotoliul de procuror general

by D M
Distribuiti mai departe...

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) ar urma să se întâlnească vineri, 9 august, în ședință pentru a examina mai multe subiecte, inclusiv pentru a anunța concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general al R. Moldova.

Concursul ar urma să fie desfășurat în conformitate cu actualele prevederi ale Legii cu privire la Procuratură, precizează pentru Ziarul de Gardă Eugeniu Roșca, șeful Serviciului protocol, relații internaționale și cu publicul al Procuraturii Generale (PG).

Întrebat cum se va proceda în cazul în care pe parcursul desfășurării concursului Parlamentul va adopta în lectură finală modificările la Legea cu privire la Procuratură, care presupun posibilitatea ca la șefia PG să aspire și cetățeni străini, reprezentantul PG a precizat „Parlamentul ar trebui să prevadă această situație și să se expună asupra ei în dispoziții finale și tranzitorii”.

Potrivit Legii actuale, concursul pentru fotoliul de șef al PG este desfășurat de Consiliul Superior al Procurorilor, iar la această funcție pot pretinde doar cetățenii R. Moldova cere:
– au o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de procuror;
– în ultimii trei ani până la anunţarea concursului nu a fost membru şi/sau nu a desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic sau al unei organizaţii social-politice;
– în ultimele 6 luni nu a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor;
– a fost supusă verificării și testării cu utilizarea detectorului comporta-mentului simulat (poligrafului).

Procurorul general este numit în funcție pentru un mandat de 7 ani, fără dreptul de a fi numit din nou în această funcție.

În primă lectură însă a fost votat un proiect de lege care modifică condițiile pentru accederea la șefia PG. Respectiv, se oferă posibilitatea cetățenilor străini de candida la funcția de procuror general, se exclude condiția de a deține experiență de cinci ani în calitate de procuror și de trece testul la poligraf. Totodată, se stipulează că, concursul va fi organizat de o comisie specială, constituită de CSP și din care vor face parte reprezentanți ai societății civile și experți internaționali.

 

Sursa: Zdg.md


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...