Creierul poate modula intensitatea durerii, amplificând-o sau diminuând-o (studiu)

by D M
Distribuiti mai departe...

Percepţia durerii este esenţială pentru supravieţuire, însă intensitatea ei poate fi amplificată sau diminuată, conform unui studiu realizat în SUA.

Cercetarea s-a concentrat pe circuitul din creier responsabil de amplificarea sau diminuarea semnalelor de durere și compară acest mecanism cu modul în care un termostat controlează temperatura dintr-o locuinţă.

Autoarea principală a studiului spune că percepţia durerii poate fi un avertisment important semnalând persoanei respective că are nevoie de ajutor, de exemplu pentru persoanele cu apendicită sau criză cardiacă.

Oamenii care se nasc cu insensibilitate la durere nu realizează adesea gravitatea rănilor pe care le au şi, prin urmare, prezintă un risc mai mare de deces.

Totuşi, nu toate senzaţiile de durere sunt utile. Un sondaj din 2012 arată că aproximativ 11% dintre adulţii americani simt dureri fizice în fiecare zi, iar asta conduce adesea la dependența de analgezice puternice, cum ar fi substanțele opioide.

Încercând să înţeleagă mai bine mecanismele creierului responsabile de modularea durerii, cercetătorii speră să descopere tratamente mai bune, care vizează doar formele “rele” și inutile de durere.

„Reacţia sănătoasă este: simţiţi durere, aceasta vă transmite că ceva nu este în regulă, sunteţi trataţi, iar durerea dispare”, a explicat Yarimar Carasquillo. ”În cazul durerii cronice, acest lucru nu se întâmplă, sistemul este blocat. Dacă putem identifica ce anume blochează sistemul, putem inversa fenomenul”, a precizat cercetătoarea.

agerpres.ro


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.