Cota de piață a SUV-urilor în Europa va crește la 34% în 2020: „Este un fenomen global care se extinde”

Cota de piață a SUV-urilor în Europa va crește la 34% în 2020: „Este un fenomen global care se extinde”

Segmentul SUV-urilor este în prezent cel mai popular în rândul cumpărătorilor din numeroase regiuni ale globului, inclusiv în Europa. Cota de piață a segmentului a ajuns anul trecut la 26% dintre mașinile vândute pe Bătrânul Continent, în condițiile în care doar 8% dintre mașinile vândute în 2007 erau SUV-uri.

Analiștii anticipează că trendul va continua și în anii următori, astfel că SUV-urilor vor ajunge să dețină 34% din piață în 2020. “Este un fenomen global care a început în SUA, s-a răspândit în Europa și China, iar acum apare și în piețe emergente precum Brazilia, India și Asia de Sud-Est”, explică Felipe Munoz, analist global la serviciul de analiza Jato Dynamics.

De altfel, estimările realizate de analiștii de la LMC Automotive arată că doar în acest an se vor comercializa circa 4 milioane de SUV-uri în Europa. Mărci precum Nissan, Hyundai, Kia, Mazda, Mitsubishi, Jaguar, Lexus, Porsche, Maserati și Volvo au raportat că cel mai bine vândut model al lor în primele 5 luni ale anului a fost un SUV.

Există însă și analiști care susțin că vânzările de SUV-uri vor scădea, întrucât cele mai multe mașini din acest segment sunt echipate cu motoare diesel, a căror popularitate este în scădere după scandalul Dieselgate. “Fără o campanie rapidă pentru a menține propulsia diesel, cota de piață a acestora va scădea. În contextul european, SUV-urile nu funcționează cu motoare pe benzină, întrucât consumul nu este acceptabil pentru consumatori”, afirmă Max Warburton, analist financiar la compania Bernstein.

0