Corman îi ia apărarea lui Drăguțanu

by Genko Genko

Președintele parlamentului, Igor Corman, lasă de înțeles că va refuza să pună pe ordinea de zi a unei viitoare ședințe în plen un proiect privind demisia guvernatorului Băncii Naționale.

Mai mult chiar, speakerul nu ezită să-i ia apărarea lui Dorin Drăguțanu, calificând decizia Comisiei parlamentare Buget și Finanțe drept una emotivă și lipsită de substanță.

”Decizia colegilor din Comisia Buget și Finanțe a fost una emotivă, este un lucru evident. Ea a apărut pe motiv că guvernatorul BNM nu a participat la această ședință (de marți, când s-a propus demisia, n.r.). Din câte sunt informat eu, inițial ședința urma să aibă loc miercuri, apoi a fost modificată această propunere, desfășurându-se marți, iar guvernatorul nu era în țară”, a declarat Corman când a fost întrebat în legătură cu punerea pe ordinea de zi a unei hotărâri privind demiterea a lui Drăguțanu.

Totodată, Corman a invocat și legea privind Banca Națională și prevederile ce țin de numirea și demiterea guvernatorului, dând de înțeles că el, în calitate de președinte al parlamentului, nu va merge la un asemenea pas.

Amintim că marți, cu votul a 8 din 12 membri ai Comisiei pentru Buget și Finanțe, s-a votat propunerea privind demiterea lui Dorin Drăguțanu. Această necesitate a venit în urma mai multor reproșuri adresate guvernatorului în legătură cu felul în care acesta gestionează activitatea BNM de când este în funcție.

Potrivit Legii cu privire la Banca Naţională a Moldovei, guvernatorul poate fi demis în şedinţă plenară cu votul a 2/3 din deputaţi, la propunerea preşedintelui parlamentului.

CITIȚI ȘI...