Coreea de Sud și Coreea de Nord au deschis un birou de legătură înainte de a treia întâlnire din acest an dintre liderii lor

Coreea de Sud și Coreea de Nord au deschis un birou de legătură înainte de a treia întâlnire din acest an dintre liderii lor

Seulul și Phenianul au deschis un birou de legătură în teritoriul nord-coreean în apropierea graniței militarizate dintre cele două părți, scrie The Guardian.

Deschiderea biroului de legătură la Kaesong are loc cu câteva zile înainte ca liderul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in să se întâlnească pentru a treia oară în acest an.

„Cele două părţi pot acum face un pas mare către pace, prosperitate şi unificarea Peninsulei Coreea prin discuţii rapide şi sincere despre probleme din relaţiile inter-coreene”, a declarat Ri Son-gwon, şeful delegaţiei nord-coreene de la ceremonia de deschidere a biroului.

Înainte, cele două Corei comunicau prin fax şi linii telefonice speciale.

Acum cele două ţări vor putea „discuta direct 24 de ore, 365 de zile”, a afirmat Cho Myoung-gyon, ministrul unificării din Coreea de Sud la ceremonie.

În birou vor lucra până la 20 de persoane din fiecare ţară. Sud-coreenii vor lucra la etajul al doilea iar nord-coreeni la al patrulea etaj.

Oficiali la nivelul miniştrilor adjuncţi vor conduce echipele de la birou şi vor participa la întâlniri săptămânale, a anunţat Ministerul Unificării din Coreea de Sud.

Baik Tae-hyun, purtătorul de cuvânt al Ministerului Unificării din Coreea de Sud a declarat: „Sperăm că acest pas va ajuta va duce la un progres şi în discuţiile despre dezarmarea nucleară dintre Coreea de Nord şi SUA”.

0