„Coreea de Nord va lansa 4 rachete asupra teritoriului american Guam”

by Genko Genko

Coreea de Nord a afirmat joi dimineață că președintele american Donald Trump este „lipsit de rațiune” și că doar forța funcționează în cazul său, a indicat agenția oficială nord-coreeană KCNA, citată de AFP, potrivit Agerpres.

„Un dialog simțit nu este posibil cu astfel de tip lipsit de rațiune și doar forța absolută funcționează în cazul lui”, scrie agenția nord-coreeană, citându-l pe generalul Kim Rak Gyom, câteva ore după un avertisment adresat de Trump liderului nord-coreean Kim Jong-Un.

Potrivit KCNA, armata nord-coreeană își va încheia la mijlocul lunii august planurile privind un atac împotriva teritoriului american Guam, o mică insulă din Pacific de o importanță strategică pentru Statele Unite. Acest plan, care ar conține un tir cu patru rachete ce ar survola Japonia, va fi prezentat spre aprobare lui Kim Jong-Un și va constitui un „un avertisment crucial la adresa SUA”, precizează agenția.

Aceste patru rachete, potrivit KCNA „vor zbura 17 minute și 45 de secunde pe o distanță de 3.356,7 km și vor cădea în mare la 30 sau 40 km de Guam”.

Această insulă îndepărtată de circa 550 km2 reprezintă un avanpost-cheie pentru forțele americane în Asia, unde locuiesc 162.000 de persoane. Aproximativ 6.000 de soldați americani staționează aici și în insulă se afla o bază aeriană capabilă să găzduiască bombardiere grele B-52 și B-2, provenite din B-1.

Donald Trump și-a intensificat miercuri escaladarea verbală față de Coreea de Nord, invocând puterea nucleară americană, după ce a promis marți „foc și furie” împotriva regimului lui Kim Jong-Un.

În acest climat tensionat, unul din consilierii lui Donald Trump, Sebastian Gorka, a chemat la unitate în jurul președintelui, făcând o paralelă cu criza rachetelor sovietice în Cuba care — la începutul anilor ’60 — a adus lumea în pragul unui conflict nuclear. „În timpul crizei rachetelor din Cuba, ne-am adunat în jurul lui JFK (John F. Kennedy). Această situație este comparabilă cu criza rachetelor”, a declarat el pentru Fox News.

CITIȚI ȘI...