Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică de pe un submarin.

by Genko Genko

Coreea de Nord a lansat vineri, cu succes, o rachetă balistică de pe un submarin, testul fiind caracterizat de liderul de la Phenian, Kim Jong-un, drept „o realizare miraculoasă”, informează CNN, care citează agenţia oficială nord-coreeană KCNA.

Potrivit sursei citate, Kim Jong-un a asistat personal la eveniment, rachetă fiind lansată „într-un loc departe de continent”.

Kim Jong-un a carcterizat racheta ca fiind „o bombă cu ceas ce va exploda împotriva inamicilor statului în orice moment”.

Armata nord-coreeană a avertizat, vineri, că ar putea efectua „atacuri punctuale neanunţate” asupra flotei militare sud-coreene, pe care o acuză de intrarea în apele teritoriale din vest, informează Reuters.

„De acum înainte, vor avea loc atacuri punctuale neanunţate împotriva navelor-marionetă care intră ilegal în apele noastre teritoriale”, avertizează agenţia oficial nord-coreeană – KCNA.

Coreea de Nord contestă frontiera maritimă din partea de vest a ţării, respingând Linia Nordică stabilită prin armistiţiul care a pus capăt Războiului intercoreean din perioada 1950-1953.

Flotele militare ale celor două ţări s-au confruntat în perioada 1999-2002, incidentele soldându-se cu zeci de morţi de ambele părţi. În martie 2010, o navă militară sud-coreeană a fost lovită de o torpilă şi s-a scufundat, atacul neasumat de Phenian soldându-se cu 46 de morţi.

Tot vineri, un oficial nord-coreean de rang înalt, Park Yong Chol, a declarat că Phenianul are rachete care pot fi echipate cu focoase atomice şi va utiliza armamentul nuclear dacă se va simţi ameninţată de Statele Unite.

„Republica Populară Democrată Coreeană (numele oficial al Coreei de Nord – n.red) nu are altă opţiune decât să contionue programul nuclear. Avem rachete capabile să transporte focoase nucleare pentru a lovi teritoriul continental al SUA şi o vom face dacă Washingtonul ne va forţa”, a atras atenţia Park Yong Chol, directorul-adjunct al Institutului nord-coreean pentru Reunificare.

„Am investit mulţi bani în apărarea nucleară, în scopul contracarării ameninţării americane. (…) Dar această decizie strategică a fost una corectă”, a adăugat oficialul nord-coreean.

CITIȚI ȘI...