Controverse după revenirea olimpicilor în Rusia: De ce nu vor medaliaţii să păstreze cadourile lui Putin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sportivii ruşi medaliaţi la Jocurile Olimpice de la Rio au fost puşi într-o situaţie incomodă la întoarcerea în ţară, unde au fost recompensaţi cu cadouri considerate de către aceştia mult prea valoroase. Maşini luxoase, apartamente şi chiar şi un cal de curse se numără printre premiile acordate.

Să fii medaliat olimpic în Rusia aduce mari recompense materiale, dar şi controverse, scrie agenţia Associated Press, care notează că, în regimul lui Vladimir Putin, a devenit o tradiţie ca eroii olimpici să fie recompensaţi cu mari sume de bani şi, uneori, cu daruri nedorite.

Vineri, la mai puţin de 24 de ore după ce zeci de medaliaţi au primit maşini BMW la Kremlin, ceremonie la care a participat premierul Dmitri Medvedev, pe Internet a apărut un anunţ de vânzare a uneia dintre maşini.

Fotografiile care însoţeau anunţul arătau maşina în continuare acoperită cu autocolante despre victoriile Rusiei la Rio.

Anunţul, prin care maşina BMX X6 era scoasă la vânzare pentru circa 72.000 de dolari, fără a se preciza proprietarul, a fost însă retras rapid. Agenţia rusă R-Sport susţine că vânzătorul era un medaliat care considera că maşina este prea mare şi greoaie.

Maxim Trankov, patinator care a primit un SUV Mercedes pentru medalia sa de aur cucerită la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, Rusia, din 2014, a spus că puţini olimpici îşi pot permite să deţină măcar astfel de maşini.

„Nimeni nu s-a gândit că aceste maşini făcute cadou nu sunt uşor de întreţinut, iar câştigurile nu pot acoperi aceste lucruri? Şi eu mi-aş vinde maşina, dacă ar fi cazul. Sau toţi cred că în toate sporturile se câştigă la fel de bine ca în fotbal, hochei sau tenis?”, a scris Trankov pe Twitter.

De asemenea, gimnasta Seda Tutkalian a spus că nu ar putea să conducă BMW-ul său, deoarece încă nu a împlinit vârsta legală pentru a avea permis, având doar 17 ani.

Guvernul rus, criticat pentru cadourile scumpe

În mediul online, unii au susţinut dreptul sportivilor de a-şi vinde cadourile scumpe primite, în timp ce alţii au criticat Kremlinul pentru asemenea cheltuieli şi daruri ostentative, într-o perioadă în care sistemele de pensii şi de sănătate ale Rusiei au de suferit. Încă nu este clar cât a cheltuit guvernul rus pentru aceste premii.

Postul tv de stat Rusia 24 a relatat că flota de BMW-uri a fost furnizată de Fondul de Sprijin al Olimpicilor, care este finanţat de unii dintre cei mai bogaţi ruşi, în timp ce premiile în bani de zeci de mii de dolari provin în parte din bugetul de stat.

Alte premii au sosit din partea guvernelor regionale, multe dintre acestea afişându-şi public generozitatea, în ciuda propriilor probleme financiare.

Spre exemplu, în regiunea Osetia de Nord, din Caucaz, medaliaţilor ce provin din această zonă li s-a promis luna trecută câte un apartament, în timp ce liderul regiunii Daghestan i-a dat campionului olimpic la lupte Abdulrashid Sadulaev echivalentul a 93.000 de dolari şi un cal de curse, în cadrul unei ceremonii somptuoase de sosire acasă.

Rusia a încheiat Jocurile Olimpice pe locul 5 în clasamentul medaliilor, cu un total de 56, dintre care 19 de aur, în ciuda faptului că peste 100 de sportivi nu au putut participa la Rio din cauza scandalului de dopaj din ultimele luni.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...