Consiliul Europei a publicat un raport în care critică România pentru lipsa de progrese în lupta împotriva corupţiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO), organismul anti-corupție din cadrul Consiliului Europei (CoE), avertizează într-un raport publicat joi că România a făcut progrese foarte limitate în punerea în aplicare a recomandărilor sale de prevenire și combatere a corupției în ceea ce privește membrii Parlamentului, judecătorii și procurorii.

GRECO subliniază că România a respectat pe deplin doar două dintre cele 13 recomandări cuprinse într-o evaluare completă publicată în 2016. Șapte recomandări nu au fost puse în aplicare și alte patru au fost parțial implementate.

„Raportul constată că principala inițiativă adoptată în România în ceea ce privește parlamentarii este reprezentată de adoptarea unui cod de conduită în octombrie 2017 care vizează reglementarea cadourilor și a altor beneficii și gestionarea conflictelor de interese. În ciuda acestei evoluții pozitive, GRECO subliniază faptul că formularea largă a codului și regulile inconsecvente pentru aplicarea sa împiedică crearea unui cadru complet satisfăcător”, indică sursa citată.

GRECO consideră că România nu a luat încă în considerare îmbunătățirea performanței Agenției Naționale de Integritate (ANI) în controlul declarațiilor de avere și interese ale parlamentarilor, deși metodele de lucru și capacitățile de prelucrare a datelor au fost îmbunătățite.

De asemenea, GRECO solicită îmbunătățirea implementării punerii în practică a deciziilor și sancțiunilor ANI privind incompatibilitățile și conflictele de interese.

Procesul legislativ rămâne un domeniu de interes deosebit pentru GRECO, având în vedere controversele și afirmațiile persistente ale consultării necorespunzătoare, utilizarea excesivă a procedurii accelerate și lipsa de transparență.

În ceea ce privește reformele referitoare la judecători și procurori, GRECO respectă aceeași acțiune decisivă limitată. Măsurile pentru a face sistemul judiciar mai receptiv la riscurile de integritate sunt într-o fază incipientă. GRECO subliniază că Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Inspecția Judiciară ar trebui să joace un rol mai activ în ceea ce privește analiza, informarea și consilierea.

Sunt necesare, de asemenea, măsuri pentru consolidarea rolului și eficienței celor care îndeplinesc funcții de conducere la instanțele judecătorești și la serviciile de urmărire penală.

De asemenea, GRECO regretă absența unor acțiuni concrete pentru ca numirea și revocarea funcțiilor de procuror majoritar să se bazeze pe un proces transparent bazat pe criterii obiective și subliniază necesitatea ca CSM să joace un rol mai puternic în această procedură.

Anul 2017 a fost marcat de o serie de propuneri și contrapoziții privind numirile, procedura disciplinară și alte aspecte, dintre care unele au fost percepute ca o încercare de a submina independența sistemului judiciar.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...