Conservatorii şi socialiştii, favoriţi în sondajele pentru alegerile europene

by Genko Genko

Cu mai bine de două săptămâni înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, conservatorii şi socialiştii sunt la egalitate în sondaje, extremiştii îşi anticipează un succes categoric, iar experţii consideră posibil un impas în cursa pentru preşedinţia Comisiei Europene.

Conservatorii şi socialiştii sunt la egalitate în sondaje

Conservatorii şi socialiştii se află în continuare la egalitate în sondajele de opinie, arată rezultatele unui sondaj realizat de Instititutul TNT pe tema alegerilor pentru Parlamentul European. Potrivit sondajului, Partidul Popular European (PPE) este creditat cu 215 mandate din cele 751 ale Parlamentului European, în timp ce socialiştii ar obţine 205 locuri în Legislativul european.

Cu mult în urma celor două formaţiuni, liberalii şi stânga radicală îşi dispută locul trei cu 58, respectiv 50 de mandate. Sondajul nu a luat în calcul eventual formare a unui grup de extremă-dreapta între Frontul Naţional francez, PVV olandez şi FPÖ austriac, dar subliniază că populiştii ar putea obţine cel puţin 106 locuri în Parlamentul European.

Pe de altă parte, un sondaj Viavoice publicat luni de cotidianul francez de stânga Liberation arată că şase francezi din zece se opun ieşirii Franţei din UE sau din zona euro, dar aproape două treimi doresc ca UE să-şi îndrepte atenţia asupra anumitor ţări. Uniunea Europeană înseamnă „ceva negativ” pentru 49 la sută dintre persoanele intervievate şi „pozitiv” pentru 45 la sută dintre participanţii la sondaj.

Visul lui Marine Le Pen

„Cred că vom abţine între 15 şi 20 de eurodeputaţi şi vom forma un grup în Parlamentul European. Voi organiza un grup, pentru a combate diferenţele îngrozitoare din Uniunea Europeană împreună cu alte formaţiuni, dintre care unele se află în fruntea sondajelor în ţările lor”, a afirmat preşedintele Frontului Naţional francez, Marine Le Pen, într-un interviu pentru postul de radio francez. Frontul Naţional are doar trei deputaţi în actualul Parlament European.

Plan B pentru Comisia Europeană

Niciunul dintre candidaţii aflaţi în cursa pentru preşedinţia Comisiei Europene nu va reuşi să-şi asigure majoritatea în Parlamentul European în urma alegerilor, iar şefii de stat şi de Guvern din UE vor desemna un candidat de compromis, anticipează Jose Ignacio Torreblanca, directorul biroului spaniol al Consiliului European pentru Relaţii Externe. Preşedintele Eurogrup, Jeroen Djisselbloem, s-a declarat, luni, onorat de faptul că numele său este evocat în acest scenariu, dar a declarat că nu se află în cursa pentru acest plan B.

CITIȚI ȘI...