Comuniștii vor referendum privind oportunitatea semnării Acordului de Asociere cu UE

by Genko Genko

Fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor i-a cerut miercuri președintelui Nicolae Timofti să inițieze un referendum privind oportunitatea semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

PCRM a emis în acest sens și o adresare către șeful statului, prin care-i cere ca în maximum două săptămâni să dea curs cererii.

Comuniștii consideră că Acordul de Asociere ”încalcă grosolan neutralitatea constituţională a ţării şi transferă suveranitatea Moldovei care aparţine poporului unui oarecare Comitet de Asociere. Chiar şi graba cu care se încearcă semnarea Acordului de Asociere în condiţiile în care majoritatea regiunilor ţării, inclusiv Transnistria şi Găgăuzia, nu acceptă condiţiile impuse în document, simbolizează pierderea suveranităţii”.

Ei își motivează acțiunea prin faptul că ”ultimii cinci ani au fost marcaţi de scăderea dramatică a încrederii cetăţenilor în aşa-zisa perspectivă europeană a Moldovei”, iar ”aceasta este o consecinţă a faptului că calea reformelor interne şi a modernizării europene, realizate anterior în Moldova, a fost substituită prin politica de impunere a protectoratului României asupra ţării noastre, cu o suveranitate limitată, o economie falimentată forţat, o agricultură şi o gospodărie sătească distrusă şi o politică externă antirusească agresivă”.

În finalul adresării, PCRM avertizează că dacă în decurs de două săptămâni președintele nu va da curs cererii lor ”poporul moldovenesc, în conformitate strictă cu art. 2 al Constituţiei, va porni hotărât pe calea redobândirii suveranităţii în stat”.

CITIȚI ȘI...