Comisia Europeană a lansat o anchetă împotriva Ikea, pentru avantajele fiscale de care beneficiază în Olanda

Comisia Europeană a lansat o anchetă împotriva Ikea, pentru avantajele fiscale de care beneficiază în Olanda

Comisia Europeană a lansat luni o anchetă împotriva suedezilor de la Ikea, cel mai mare furnizor mondial de mobilă, suspectând avantaje fiscale necuvenite din partea Olandei, scrie AFP. Această investigaţie este una dintre cele mai importante lansate până acum de Bruxelles împotriva unei multinaţionale suspectate de optimizări fiscale.

Executivul european a făcut din lupta împotriva evaziunii fiscale una dintre priorităţile sale, aşa cum o ilustrează cazul Apple în Irlanda.

În vizorul Comisiei: Inter Ikea, societatea care exploatează activitatea de franciză a Ikea.

Comisia Europeană se teme că Inter Ikea a obţinut „avantaje fiscale, de care nu pot beneficia alte societăţi supuse aceloraşi reguli fiscale în Olanda”.

Ikea a reacţionat afirmând într-un comunicat că a fost impozitată în conformitate cu regulile europene.

„Olanda va coopera deplin cu Comisia Europeană pentru a o ajuta în ancheta”, a promis un înalt oficial olandez la Bruxelles.

Bruxellesul va analiza în mod special două perioade: din 2006 până în 2011 şi din 2011 până în prezent.

Potrivit anchetei preliminare, autorităţile olandeze şi Inter Ikea au convenit asupra unor metode de calcul care permit reducerea considerabilă a profiturilor.

Ancheta a venit după un raport publicat de eurodeputaţii verzi în februarie 2016, în care aceştia au denunţat o „strategie de planificare fiscală agresivă” a gigantului suedez.

Până în prezent, Comisia Europeană a încheiat cinci anchete legate de practici fiscale considerate ilegale, în urma cărora a ordonat la patru ţări (Luxemburg, Olanda, Belgia şi Irlanda) să ceară plata avantajelor fiscale necuvenite pe care le-au oferit unor mari companii, precum Starbucks (Olanda), Apple (Irlanda), Amazon şi Fiat (Luxemburg).

0