Comisia Europeană confirmă suspendarea asistenței macrofinanciare pentru Moldova după invalidarea alegerilor din Chișinău

Comisia Europeană confirmă suspendarea asistenței macrofinanciare pentru Moldova după invalidarea alegerilor din Chișinău

Comisia Europeană confirmă că efectuarea primei tranșe a asistenței macrofinanciare de o sută de milioane de euro a fost suspendată în urma deciziei de invalidare a alegerilor din Chișinău, menținută de Curtea Supremă de Justiție. Cel puțin, asta reiese, contrar afirmațiilor premierului Pavel Filip, dintr-un răspuns oficial oferit pentru TV8 de către purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Johannes Bahrke.

„După cum știți, plățile efectuate în cadrul programului de asistență macrofinanciară sunt condiționate de punerea în aplicare cu succes a măsurilor specifice de politică economică prevăzute în Memorandumul de înțelegere și de îndeplinirea precondițiilor politice legate de respectarea mecanismelor democratice, a statului de drept și a drepturilor omului. Comisia consideră că măsurile de politică pentru o plată au fost puse în aplicare. Cu toate acestea, o evaluare efectuată de Comisie împreună cu Serviciul european pentru acțiune externă a constatat că precondițiile politice nu au fost îndeplinite. Această evaluare se bazează pe recentele evenimente politice din Moldova și, în special, pe decizia Curții Supreme de Justiție din 25 iunie privind invalidarea rezultatelor alegerilor la Chișinău. Prin urmare, eliberarea primei tranșe în cadrul actualului program de asistență macrofinanciară a fost suspendată”, se arată în răspunsul oferit de Johannes Bahrke.

De altă parte, într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, premierul Pavel Filip afirmă cu trimitere la discuțiile avute la Strasbourg cu Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, că „decizia privind transferul primei tranșe sau suspendarea acesteia nu sunt luate”.

„În cadrul discuțiilor, a fost abordată și problema asistenței macrofinanciare. Comisarul Hahn a spus că decizia privind transferul primei tranșe sau suspendarea acesteia nu sunt luate. Situația este prea fierbinte acum pentru a lua astfel de decizii și urmează a fi analizată la calm”, se arată pe contul de Facebook al premierului, care mai afirmă că „evoluțiile politice de la Chișinău nu trebuie să aibă impact asupra cooperării practice dintre RM și UE”.

Amintim că la 25 iunie curent, Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia Curții de Apel și a judecătoriei Chișinău de invalidare a alegerilor locale din Chișinău.

0