Comisia de la Veneția nu s-a referit la „dreptul suveran al țării” în decizia sa. A fost doleanța lui Candu, Sîrbu și Ghilețchi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Membrii delegației Republicii Moldova la Comisiei de la Veneția, printre care președintele Parlamentului, Andrian Candu, deputatul democrat Sergiu Sîrbu și deputatul grupului PPE Valeriu Ghilețchi insistă în a spune că Comisia de la Veneția a făcut trimitere la „dreptul suveran al țării” de a decide ce sistem electoral să adopte. Acest lucru însă nu se regăsește și în comunicatul Înaltei Curți emis la scurt timp după luarea deciziei. Se pare însă că trimiterea la dreptul suveran, dacă și a existat o asemenea trimitere în decizie, a fost o solicitare expresă a puterii de la Chișinău.

„Membrii Comisiei au reiterat încă odată că schimbarea sistemului electoral este dreptul suveran şi alegerea suverană a autorităţilor Republicii Moldova și că ne recomandă să avem un consens larg atât în societate, cât și în Parlament, pentru a schimba sistemul de vot”, a scris președintele Parlamentului pe pagina sa de Facebook ca urmare a deciziei.

„Comisia a reconfirmat că schimbarea sistemului electoral este dreptul suveran al statului!”, a scris la rândul său democratul Sergiu Sîrbu.

„Comisia a reiterat dreptul suveran al țării de a decide ce sistem electoral să adopte, subliniind că nu ține de competența comisiei să recomande un anumit sistem electoral”, a menționat nu în ultimul rând popular-europeanul Valeriu Ghilețchi.

Chiar și în comunicatul Partidului Democrat din Moldova, emis ca urmare a deciziei Comisiei, se regăsește o trimitere la dreptul suveran: După ce a analizat inițiativa transmisă, Comisia de la Veneția a venit cu un set de recomandări de ordin juridic, a recunoscut dreptul suveran al Republicii Moldova de a decide schimbarea sistemului electoral și a recomandat existența unui consens larg în societate”. Asta în condițiile în care acest fapt nu este stipulat nicăieri în comunicatul Comisiei de la Veneția.

Vedeți și: Comisia de la Veneţia STRICĂ planurile tandemului PD-PSRM: Votul mixt NU poate fi adoptat

Deputatul Valeriu Ghilețchi însă susține că „amendamentul (n.r. cu privire la dreptul suveran al statului) a fost introdus în ultimul moment la propunerea noastră”. Acesta a făcut precizarea într-un comentariu pe pagina sa de Facebook după ce cineva a atras atenția asupra lipsei trimiterii la „dreptul suveran al statului” și în comunicatul Comisiei de la Veneția cu privire la recomandările făcute în contextul intenției PD-PSRM de a modifica sistemul electoral în Moldova.

Vedeți și: Avizul Comisiei de la Veneţia interpretat după bunul plac: De la „nu există consens” pentru votul mixt la „dreptul suveran al statului” de a decide

Este de menționat că în avizul său, Comisia de la Veneția susține că „reforma propusă nu poate fi considerată ca una care a întrunit un consens larg” și „ridică „îngrijorări semnificative”, inclusiv riscul ca parlamentarii aleși să fie influențați de interesele mediului de afaceri”. În plus, conform opiniei experților, „responsabilitatea Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a stabili circumscripții cu mandat unic pentru componenta majoritară se bazează pe criterii vagi care prezintă un risc de influență politică asupra acestui aspect al activității CEC”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...