Comandantul militar NATO în Europa trage alarma: Rusia dispune de suficientă forță la granițele Ucrainei pentru a ocupa Transnistria

by Genko Genko

Rusia dispune de suficientă forță la granițele Ucrainei pentru a ocupa Transnistria în cazul în care decide să facă acest lucru, a declarat duminică comandantul suprem al Forțelor aliate ale NATO în Europa (SACEUR), generalul Philip Breedlove, transmite Reuters.

În cadrul unei dezbateri organizate de think-tankul German Marshall Fund, Breedlove a spus că Rusia acționează mai mult ca un adversar decât ca un partener. El a subliniat că există foarte multă îngrijorare la nivelul NATO față de amenințarea la adresa Transnistriei.

„Este absolut suficientă forță (rusă) poziționată la granița estică a Ucrainei pentru a ocupa Transnistria dacă se ia o astfel de decizie și acest lucru este extrem de îngrijorător. Rusia acționează mult mai mult ca un adversar decât ca un partener”, a afirmat generalul Breedlove.

Independent menţionează că în mai multe rânduri, oficiali de rang înalt europeni, americani şi NATO au vorbit despre pericolul ca Putin să nu se mulţumească cu Crimeea şi să ocupe şi regiunea transnistreană.

Şi preşedintele Traian Băsescu a menţionat în nenumărate rânduri despre acest pericol, atrăgând atenţia asupra acestei probleme atât oficialilor UE, NATO şi SUA, cât şi autorităţilor de la Chişinău. Într-o ultimă intervenţie a domniei sale, acesta a relatat următoarele: “Cred că Putin, dacă privim în istoria Federaţiei Ruse şi în istoria Imperiului rus, se uită cu jind la gurile Dunării. Cred că Transnistria, Odesa şi către gurile Dunării, către această zonă, nu ştiu dacă se va întâmpla, dar mi-am făcut datoria să avertizez aliaţii noştri, sper să nu se întâmple, dar, în mod categoric, aceste riscuri există”.

În ciuda nenumăratelor semnale de alarmă venite de peste tot, autorităţile de la Chişinău, par a prefera să le ignore, evitând să comenteze prea multe în acest sens.

CITIȚI ȘI...