Comandanţii navelor militare ucrainene au primit ordin să deschidă focul; de ce nu l-au respectat

by Genko Genko

Comandanții navelor de război ucrainene din Crimeea, multe dintre ele luate cu asalt de trupele ruse în ultimele zile, primiseră de la Kiev ordinul de a deschide focul pentru a se apăra, dar ei nu au respectat acest ordin, a recunoscut duminică ministrul ucrainean al apărării, Igor Teniuk, citat de AFP și EFE, el precizând că în zilele următoare se va lua o decizie asupra evacuării unor unități militare ucrainene din Crimeea.

„Situația din Crimeea este complexă. Știți că în ultimele zile navele au fost blocate și apoi preluate (de ruși), în ciuda faptului că toți comandanții au primit ordinul să folosească armamentul din dotare”, a declarat Teniuk în fața presei. „Din nefericire, comandanții iau decizia pe loc și pentru a evita vărsarea de sânge nu au deschis focul”, a explicat el.

În acest context, ministrul Igor Teniuk a precizat că în zilele următoare guvernul de la Kiev va lua o decizie asupra evacuării unor unități militare din Crimeea, însă majoritatea bazelor ucrainene din această peninsulă sunt în prezent mâinile rușilor. Potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, drapelul rus era arborat duminică în 189 de unități militare ucrainene din Crimeea.

Independent aminteşte că în ultimele zile, trupele ruse și grupurile paramilitare proruse din Crimeea au atacat şi ocupat mai multe unități militare, capturând multe nave ale flotei ucrainene. În prezent doar câteva nave ale forțelor navale ucrainene din Crimeea mai sunt loiale guvernului de la Kiev. Până şi unicul submarin al armatei ucrainene a fost capturat de ruși.

Rusia a finalizat, vineri, procedurile pentru anexarea oficială a fostei regiuni ucrainene Crimeea. Statele Unite şi Uniunea Europeană consideră Crimeea drept parte a Ucrainei şi au adoptat sancţiuni economice şi politice contra Rusiei.

CITIȚI ȘI...