Codul Audiovizualului, votat de Parlament în lectură finală. Expert: Se încearcă favorizarea trustului media controlat de Plahotniuc

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Proiectul de lege privind un nou Cod al Audiovizualului a fost aprobat de Parlament în lectură finală.

Proiectul noului Cod al Audiovizualului care încurajează crearea programelor locale, descurajează retransmisiunile din Rusia și limitează numărului de licențe deținute de un singur proprietar. Dar unii experți sunt îngrijorați că proiectul poarte favoriza posturile controlate de politicieni.

Între altele, proiectul obligă posturile de radio și televiziune să difuzeze cel puțin 18 ore pe zi „opere audiovizuale europene”, dintre care cel puțin 12 ore să fie „programe autohtone” și, cel puțin șase, „programe proprii”. Cel puțin șase ore din toate acestea trebuie difuzate în intervale de maximă audiență.

De asemenea, documentul menține obligația transparenței proprietarilor și încurajează folosirea limbii române.

Anterior, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, declara că inițiativele Parlamentului de modificare a Codului Audiovizualului au drept scop favorizarea trustului media controlat de către oligarhul Vladimir Plahotniuc și eliminarea altor radiodifuzori.

„În presă au fost anterior investigaţii care au demonstrat că acest proiect de lege a fost elaborat de către PD în colaborare foarte strânsă cu actori interesaţi de pe piaţa media, fiind vorba de trustul General Media Group controlat de către Vladimir Plahotniuc şi agenţia de publicitate Casa Media, controlată de către acelaşi politician. Acest lucru denotă încercări de lobby din partea acestor structuri private. Luate în ansamblu, aceste lucruri demonstrează, aşa cum am spus, intenţia PD de a forţa adoptarea în Parlament, în scurt timp, probabil săptămâna aceasta sau viitoare, a propriei iniţiative, iar celelalte iniţiative, inclusiv cea a PL şi proiectul Codului Audiovizualului, probabil, vor fi lăsate pentru sesiunea din toamnă sau, în general, scoase de pe agenda parlamentului”, a declarat Macovei în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Macovei susține că, pe lângă eliminarea emisiunilor informative și analitice provenind din ţările care nu au ratificat Convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră sau nu sunt membre UE, PD urmărește și un alt scop.

Petru Macovei este de părere că odată adoptate aceste modificări, există riscul să ne „pomenim într-o situație în care pluralismul va fi şi mai puţin decât există la moment”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...