Coaliția condusă de Arabia Saudită afirmă că va redeschide porturile și aeroporturile din Yemen

Coaliția condusă de Arabia Saudită afirmă că va redeschide porturile și aeroporturile din Yemen

Coaliția arabă condusă de Riad va începe să redeschidă porturile și aeroporturile din Yemen pentru a permite transporturile umanitare și comerciale, a anunțat luni misiunea Arabiei Saudite la ONU, relatează DPA.

„Primul pas în acest proces va fi făcut în următoarele 24 de ore și implică redeschiderea tuturor porturilor în zonele controlate de guvernul Yemenului”, menționează comunicatul, făcând referire la guvernul susținut de Riad și având sediul la Aden, în sud-vestul Yemenului.

Porturile vizate sunt Aden, Mocha și Mukalla, precizează aceeași sursă.

Coaliția condusă de Arabia Saudită a închis săptămâna trecută toate porturile și aeroporturile yemenite mari, o măsură prezentată ca vizând stoparea livrărilor de arme către rebelii houthi sprijiniți de Iran.

Blocada a fost impusă ca reacție la un tir cu rachetă balistică lansat asupra capitalei saudite Riad de către rebelii șiiți.

Coaliția arabă continuă să blocheze traficul pe aeroportul principal din Sanaa, capitala controlată de rebeli. Printre porturile controlate de aceștia se află în principal Hodeida, din vestul țării.

Potrivit comunicatului, coaliția condusă de Arabia Saudită speră că, înainte de ridicarea asediului asupra porturilor controlate de rebelii houthi, o echipă ONU de experți va reexamina procedurile pentru „a preveni contrabanda cu arme, muniții, componente de rachete și bani, care sunt furnizate în mod regulat de către Iran”.

ONU și mai multe organizații caritabile au avertizat că milioane de oameni ar putea muri în Yemen din cauza foametei dacă blocada, impusă inclusiv ajutoarelor umanitare, nu va fi ridicată.

Imediat după anunțul Arabiei Saudite, un responsabil din guvernul houthi a reiterat amenințările anterioare cu privire la atacuri împotriva Arabiei Saudite și a aliaților acesteia.

Saleh al-Sammad, șeful Consiliului Politic Suprem houthi, a promis că vor fi luate „toate măsurile necesare pentru a ne apăra (…), inclusiv cu rachete care lovesc și vor continua să atingă Riadul”.

0