CNN: O invazie a Rusiei în Ucraina, Moldova și Țările Baltice, ”mai mult decât probabilă”

by Genko Genko

Serviciile de informații americane au dezvăluit, săptămâna trecută, că o invazie a Rusiei în sud-estul Ucrainei este ”foarte probabilă”, adăugând că Moscova ar avea în plan un atac militar asupra Republicii Moldova și a Țărilor Baltice.

Conform CNN, doi oficiali ai administrației americane, care au refuzat să le fie făcută publică identitatea, au confirmat existența unor astfel de informații.

Totuși, oficialii au declarat că nimic nu este sigur în acest sens, dar cu siguranță Occidentul ar trebui să fie îngrijorat de acțiunile ulterioare ale Moscovei.

”În acest moment, o invazie a Rusiei în sud-estul Ucrainei este mai mult decât probabilă, iar informațiile care ne-au parvenit în ultimul timp trezesc îngrijorări”, a declarat pentru CNN unul dintre oficiali.

”Mişcările de trupe efectuate de Moscova sunt similare, atât ca număr cât şi în capacităţi, cu acţiunile anterioare invaziilor din Cecenia şi Georgia. De asemenea, numărul semnelor care indică o astfel de incursiune sunt tot mai multe”, se arată în documentul serviciilor americane.

Citește și: Comandantul militar NATO în Europa trage alarma: Rusia dispune de suficientă forță la granițele Ucrainei pentru a ocupa Transnistria

Armata Statelor Unite și serviciile de informații au transmis o notificare în acest sens Congresului American, iar în rezultat, congresmani republicani au transmis o scrisoare secretă către ”Casa Albă”.

”Există o temere profundă că Moscova va invada estul şi sudul Ucrainei, forţând vestul spre Transnistria şi chiar va căuta să obţină teritorii în statele baltice”, conform serviciilor de informaţii americane.

Anterior mai mulți oficiali NATO și americani au tras mai multe semnale de alarmă în acest sens, exprimându-și îngrijorarea în legătură cu o eventuală invazie a trupelor rusești în Moldova prin regiunea separatistă din stânga Nistrului.

Totodată, în ultimele săptămâni s-au înregistrat și mai multe exerciții militare ale trupelor rusești din Transnistria, informații confirmate inclusiv de Moscova.

CITIȚI ȘI...