Clinton dă vina pe Putin pentru înfrângerea în alegeri

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Hillary Clinton a atribuit înfrângerea în scrutinul prezidenţial deciziei directorului FBI, James Comey, de a relua o anchetă în cazul serverului de email privat şi atacurilor cibernetice coordonate de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, care au avut rolul „subminării democraţiei” americane.

Înfrângerea mea electorală a fost cauzată de convergenţa a două evenimente „fără precedent” – anunţul directorului FBI, James Comey, privind reluarea anchetei în cazul utilizării unui server de email privat şi „atacul contra ţării noastre” lansat de Vladimir Putin, a spus Hillary Clinton.

„Rusia a încercat să submineze democraţia americană prin atacuri cibernetice care au vizat Partidul Democrat”, a declarat Hillary Clinton la o întâlnire cu un grup de donarori de campanie desfăşurată în Manhattan (New York).

„Vladimir Putin m-a acuzat public pe mine pentru furia poporului său şi există o legătură directă între ce a spus atunci şi ce a făcut în campania electorală”, a afirmat Hillary Clinton, citată de cotidianul The New York Times.

„Să nu ne lăsăm induşi în eroare – iar presa începe să îşi dea seama de lucrul pe care am încercat cu disperare să îl prezentăm în ultimele luni de campanie: ce s-a întâmplat nu a fost doar un atac împotruva mea şi a campaniei mele, deşi acest lucru a amplificat situaţia. Este vorba de un atac împotriva ţării noastre. Suntem dincolo de preocupările politice normale – este vorba de integritatea democraţiei şi de securitatea naţiunii”, a atras atenţia Hillary Clinton.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a monitorizat personal atacurile cibernetice lansate de agenţiile de spionaj ruse în campania electorală din SUA, transformându-le dintr-o acţiune de discreditare a democraţiei americane într-un efort de a-l ajuta pe Donald Trump, au acuzat oficiali de la Washington.

Concluzia serviciilor secrete americane este că Rusia a încercat să influenţeze alegerile din SUA prin atacuri cibernetice care au vzat persoane şi instituţii, inclusiv structuri ale Partidului Democrat. Donald Trump a catalogat drept „ridicole” acuzaţiile, argumentând că a câştigat corect scrutinul prezidenţial. Şi Rusia a respins acuzaţiile, numindu-le „absurde”.

„Nu cred că în Administraţia Rusiei se întâmplă astfel de lucruri fără ca Vladimir Putin să ştie de ele. Atunci când vorbim despre o intruziune cibernetică atât de semnificativă, este vorba de cele mai înalte niveluri ale Administraţiei”, a declarat vineri Ben Rhodes, consilier prezidenţial american pentru Siguranţa naţională. Alţi oficiali din cadrul Administraţiei SUA au declarat sub protecţia anonimatului că atacurile cibernetice ruse au început ca efort general de discreditare a democraţiei americane. „Această acţiune a început ca efort de a demonstra ca democraţia americană nu este mai credibilă decât versiunea lui Putin. Treptat, a devenit un efort de a arăta deficienţele lui Hillary Clinton, prin ignorarea rezultatelor atacurilor cibernetice antirepublicane, căci au existat şi astfel de acţiuni. Până în toamnă, a devenit un efort de a ajuta campania lui Donald Trump, deoarece Vladimir Putin a gândit că Trump va fi mult mai prietenos faţă de Rusia, mai ales din punctul de vedere al sancţiunilor economice”, a explicat un oficial american de rang înalt.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...