Clădiri „fantomă” în Republica Moldova: Un miliard de lei fără stăpân

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Patrimoniul public din localitățile rurale ale Republicii Moldova a ajuns al nimănui. Mii de imobile care valorează peste un miliard de lei nu au oficial stăpâni, nu figurează în registrul Întreprinderii de Stat „Cadastru” și pot să ajungă oricând în proprietate privată.

Autoritățile locale ridică neputincioase din umeri și spun că nu au destui bani în buget pentru a intabula toate terenurile și construcțiile publice. În timp ce primarii așteaptă de ani buni o soluție de la Guvern pentru a rezolva problema, ajutorul ar putea veni de la partenerii externi, care promit finanțare.

Un miliard de lei fără stăpân

Potrivit datelor Curții de Conturi, la începutul anului 2016 în Republica Moldova nu erau înregistrate drepturile patrimoniale asupra unor bunuri imobile în valoare de 1,026 de miliarde de lei. Auditorii au identificat doar în raionul Ungheni 240 de imobile „fantomă” în valoare totală de peste 207 milioane de lei.

De exemplu, în localitatea Sculeni nu a fost înregistrat la „Cadastru” niciun imobil din cele 22 contabilizate de primărie, iar autoritățile comunei Manoilești și-au înscris drepturile doar asupra terenurilor, fără construcțiile aflate pe acestea. Actele au fost perfectate acum 14 ani, iar în ultimul deceniu nu s-au găsit bani pentru lucrări cadastrale.

„Terenurile au fost înregistrate în 2002, când era gratis. A fost atunci un proiect de la Guvern. Nu știu de ce specialiștii Primăriei nu au înscris și clădirile. Acum ne-am luat angajamentul să înregistrăm măcar câte două-trei imobile pe an. Pentru anul 2017 am alocat ceva bani din buget în acest scop, dar ne-am bucura să vină miniștrii cu o inițiativă și să fie pe gratis, odată ce „Cadastru” tot este o instituție publică”, afirmă Valentina Grosu, primarul comunei.

Aceasta susține că pentru înregistrarea tuturor imobilelor la „Cadastru” ar fi nevoie de cel puțin 30 de mii de lei. Suma este prea mare pentru a fi alocată într-un singur an, în condițiile în care există un deficit bugetar. Potrivit localbudgets.viitorul.org, Primăria Manoilești a avut, în anul 2014, venituri de peste 4,4 milioane de lei, pe când cheltuielile au fost de 6,4 milioane de lei. În viitorul apropiat urmează a fi înregistrate clădirile Casei de Cultură, Oficiului Poștal și jumătate din sediul Primăriei. Cealaltă parte a clădirii aparține unui agent economic, care a gajat imobilul la bancă.

În aceste condiții, există riscul pierderii sediului primăriei care nu este înregistrat cu drept de proprietate publică. „Jumătate din clădire nu a fost vândută. Ea a ajuns în posesia unei gospodării țărănești când s-au împărțit cotele valorice, după desființarea colhozului”, a precizat Valentina Grosu.

Există numeroase cazuri când, din neștiință sau intenționat, bugetele locale au fost lipsite de venituri importante, pentru că primăriile nu și-au înregistrat corect drepturile patrimoniale.

O asemenea situație a fost și în comuna Cubolta din raionul Sângerei. Primăria a vândut prin licitație clădirea fostei băi publice, fără a fi format un bun imobiliar unic cu terenul adiacent construcției. Cumpărătorul a plătit 35 de mii de lei pentru clădire, iar ulterior a achiziționat de la Primărie 14 ari de teren adiacent cu numai patru mii de lei.

„În cazul formării unui bun imobiliar unic, compus din teren și construcție, autoritatea putea să vândă terenul din intravilanul localității la preț normativ cu minimum 201,8 mii de lei. Drept urmare, nu a fost asigurată încasarea veniturilor pasibile la bugetul local în sumă de 197,9 mii lei”, susțin auditorii Curții de Conturi.

Articol apărut în revista Bugete fără secrete


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...