Cine va plăti datoriile de miliarde pentru energia termică

Cine va plăti datoriile de miliarde pentru energia termică

La finele anului 2016 datoriile față de întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz, ale furnizorului de energie termincă din municipiul Chișinău, Termoelectrica constituiau 2,88 miliarde de lei, arată raportul de audit, care constată și faptul că întreprinderea nu avea negociat un grafic de rambursare a acesteia, ceea ce ar constitui un risc, scrie mold-street.com.

În același timp valoarea creanțelor pe care le are de recuperat Termoelectrica se ridicau la 1,13 miliarde lei, din care 1,03 miliarde sunt comerciale, multe din care sunt practic irecuperabile.

Întreprinderea încearcă să recupereze măcar datoriile consumatorilor casnici, respectiv ale întreprinderilor municipale de gestionare a fondului locativ care se ridică la 650 de milioane lei si care s-au format în ultimii 10-15 ani.

Potrivit administraţiei municipale datoriile uriaşe pun în pericol pregătirea blocurilor de locuit pentru sezonul rece. Soluția Primăriei – lichidarea prin faliment sau reorganizarea gestionarilor cu datorii. Numai că, în acest caz, datoria către Termoelectrica va trebui achitată de municipalitate.

Administrația Termoelectrica spune că a încercat să discute în repetate rânduri cu cei de la Primăria Chișinău, dar fără nici un rezultat. Potrivit directorului Termoelectrica, Veaceaslav Eni, chiar dacă vor fi lichidate întreprinderile municipale, datoria oricum va trebui achitată.

0