Cine este Petro Poroșenko, noul președinte al Ucrainei

by Genko Genko

Duminică, în Ucraina, au avut loc alegeri prezidențiale, iar conform exit-poll-urilor, scrutinul a fost câștigat încă din primul tur de către miliardarul Petro Poroșenko, care a obținut peste 57% din voturi.

Petro Poroșenko are 48 de ani și s-a născut la Bolgrad (Basarabia de Sud), el vorbind fluent în limba română. Cel puțin așa reiese din declarațiile deputatului ”UDAR” (partid condus de Vitali Klicko, care l-a susținut pe Poroșenko în alegeri) Irina Gherașcenko.

Citește și: (EXIT-POLL) Ucraina are un nou președinte

Gheraşenko a relatat că miliardarul ucrainean ar fi demonstrat că vorbeşte română, în cadrul prezentării unui sondaj numit “Preşedintele european”, elaborat de Institutul de Politici Mondiale din Kiev.

“În cadrul prezentării, Poroşenko a dat dovadă de cunoaşterea limbii române, rostind “perfect” câteva fraze în această limbă, şi i-a dăruit Institutului un drapel pe care îl luase anterior la summitul de la Vilnius”, a afirmat deputata ucraineană.

Poroșenko este unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Ucraina, averea sa fiind estimată la peste un miliard de dolari americani. Principala sa afacere este fabrica de dulciuri ”Roshen”, mai controlând compania de producere a navelor maritime și armamentului, ”Leninska Kuznya”, precum și postul de televiziune ”Kanal 5”.

El este în prezent deputat independent, iar în trecut a ocupat funcțiile de Ministru al Afacerilor Externe (între 2009 și 2010), precum și Ministru al Muncii și Dezvoltării Economice, în 2012.

Totodată, este și un proeuropean convins. Postul său de televiziune, Kanal 5, a fost unul din puținele care au informat corect în perioada protestelor de pe Euromaidan. Din această cauză el a devenit indezirabil pentru fostul președinte Viktor Ianukovici, dar și pentru Kremlin.

Întrebat duminică unde va întreprinde prima vizită în calitate de șef al statului — la Moscova sau la Bruxelles — în cazul în care va câștiga alegerile, Poroșenko a spus că „în Donbas”. „Se fac tentative de a transforma Donbasul într-un fel de Somalia, dar noi vom acționa rapid și eficient”, a spus Poroșenko.

CITIȚI ȘI...