Cine este omul care l-a infruntat de unul singur pe Putin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ilya Ponomarev este un antreprenor din domeniul tehnologiei, membru al Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, care acum trăiește în exil, în Statele Unite, după ce a îndrăznit să i se opună lui Vladimir Putin.

Citeşte şi: Justiţia rusă cere ridicarea imunităţii singurului deputat care s-a opus anexării Crimeei

Într-un editorial publicat de New York Times, Ponomarev povestește cum a devenit brusc un dușman al Kremlinului, cum a ajuns să trăiască în exil și cum își propune, totuși, să își salveze țara chiar și din afara ei.

„Dis-de-dimineață, luni, săptămâna trecută, m-a trezit un apel telefonic. Era un prieten de la Washington, un consultant politic care urmărește îndeaproape situația din Rusia: E un panou cu fotografia ta lângă Kremlin. E imens. Îți trimit o poză, în cazul în care nu l-ai văzut încă.

„Telefonul meu a vibrat a doua oară și am primit poza: Pe fațada unei clădiri de 10 etaje din epoca stalinistă, de pe o stradă din centrul Moscovei, era fotografia mea zâmbind și cuvintele „Trădător naţional”. Îmi place poza, dar nu sunt atât de sigur în legătură cu mesajul, i-am spus prietenului meu, într-o încercare de glumă”, își începe Ilia Ponomarev relatarea.

A doua zi, Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a votat pentru ridicarea imunității sale, astfel încât să poată fi urmărit penal în baza acuzațiilor de deturnare de fonduri publice și apoi îndepărtat din funcție. „Acuzațiile au fost falsificate, într-un mod tipic pentru Rusia modernă”, susține Ponomarev.

Citeşte şi: Cum manipulează agențiile ruse de presă pentru a denigra Ucraina

Acesta adaugă că „crima lui reală” este că a fost „dizidentul singuratic”, în martie 2014, când Duma a votat (445 la 1) pentru a aproba anexarea Crimeii. „Votul meu a ținut prima pagină a ziarelor din Occident, unde dezgustul meu față de președintele Vladimir Putin este bine cunoscut”, explică parlamentarul rus.

Cine este Ponomarev

Ponomarev se declară a fi antreprenor și susținător vocal al utilizării tehnologiei pentru a face mai transparent actul de guvernare.

A fost ales în Dumă să reprezinte Novosibirsk, al treilea cel mai mare oraș din Rusia. A lucrat cândva pentru unul dintre rivalii principali ai lui Putin, Mihail Hodorkovski, care a fost în închisoare din 2003 până în 2013. A luat parte la protestele de masă față de guvernarea lui Putin din 2005 și 2012. „De-a lungul anilor, am primit prea multe amenințări pentru a le mai ști numărul”, relatează Ponomarev.

Citeşte şi: Partidul lui Putin, învins în alegerile din unul dintre cele mai importante orașe ale Rusiei

„Nu voi uita niciodată după-amiaza sumbră a zilei de 18 martie 2014, când am stat țeapăn la Kremlin, în timp ce membrii Dumei îl aclamau pe domnul Putin care susținea confiscarea Crimeii. Pe mine și alți critici ai regimului, el ne-a numit ‘trădători naţionali’, o expresie cândva folosită de Hitler. Știam că invadarea Ucrainei înseamnă război, colaps economic pentru Rusia și inversarea a tot ceea ce eu dorisem, inclusiv încercarea Administrației Obama de a reseta relațiile dintre SUA și Rusia, pe care am susținut-o cu pasiune”, povestește parlamentarul rus aflat în exil.

Acesta își amintește că în următoarele luni Rusia a cunoscut un exod al creierelor. „La jumătatea lunii august, în timpul unei călătorii de afaceri în afara Rusiei, am constatat că nu îmi mai mergeau cardurile. Un ziar central rus a relatat că autoritățile mi-au interzis călătoriile în străinătate și mi-au confiscat bunurile. Aveam la mine echivalentul a 21 dolari. Nu m-am mai întors în țară de atunci”, subliniază Ponomarev.

Parlamentarul susține că este unul dintre aproximativ un milion de ruși – gânditori, reformatori, oameni de afaceri, oameni de știință și oameni obișnuiți – care doresc libertate și care au fost „exportați” din Rusia în ultimii ani.

„Nu mai suntem în țara noastră de origine, nu pentru că noi nu o iubim, ci pentru că valorile și cultura patriei noastre s-au schimbat atât de radical încât am căutat refugiu în țările mai libere din Occident. Ne e dor de casele și familiile noastre și, mai presus de toate, ne e dor de conaționalii noștri, despre care știm că sunt curioși, atenți și printre cei mai deștepți din lume. Din păcate, aceste trăsături au fost valorificate pentru a culpabiliza oameni ca mine și alte elemente de schimbare politică pentru problemele economice și culturale din țară”, mai scrie dizidentul.

Citeşte şi: Kremlinul acuză opoziția că a provocat incendiile din Siberia

Ponomarev crede că Rusia anului 2015 este ca Germania din 1933: „Nu fac comparația cu lejeritate. Promisiunile lui Putin de a revigora economia Rusiei (în ciuda strivitoarelor sancțiuni occidentale) și de a restabili demnitatea noastră națională pot fi susținute doar prin alte cuceriri și vărsare de sânge”.

Rusul însă consideră că și Occidentul are o parte din vină. La sfârșitul Războiului Rece, acesta a repetat greșelile de la Versailles din 1919, prin impunerea capitalismului în loc să încerce integrarea Rusiei într-o ordine mondială stabilă.

Cum poate fi salvată Rusia de Putin

Însă, cum trecutul nu mai poate fi schimbat, parlamentarul rus revine la viitor și arată că opoziția politică din Rusia a fost redusă la tăcere, așa încât speranța stă în acțiunile celor din exil.

„După prăbușirea blocului sovietic, elitele est-europene progresiste și-au reorientat țările spre înnoire. În Rusia și Ucraina, în schimb, birocrația de tip sovietic a rămas pe poziții. Elitele nu se pot schimba treptat, pentru că nou-veniții vor fi corupți de practicile și abordările din trecut. Viitorul trebuie să fie construit de la zero.

Aceia dintre noi care au părăsit țara pot fi liderii unei clase care să pună bazele unei noi Rușii. Avem oameni care ne citesc și ne ascultă (în ciuda cenzurii pe Internet), care comunică cu noi și au încredere în noi, în ciuda distanței și diferențelor de statut. Antreprenori, jurnaliști, artiști, oameni de știință – avem putere intangibilă, dar reală. De aceea, suntem o amenințare pentru domnul Putin”, continuă Ponomarev.

Citeşte şi: Reacția SUA la afirmațiile lui Putin, cum că în Ucraina nu există militari ruși

Rusul își expune apoi viziunea pentru o Rusie mai bună.

„Viziunea noastră pentru Rusia este simplă, dar merge dincolo de solicitarea Opoziției (nobilă, dar sortită eșecului) pentru alegeri corecte. Ne dorim un guvern central mai mic, mai receptiv. Ne dorim un sistem de justiție independent și modern, cu separarea puterilor în stat. Ne dorim ca banii adunați din taxe să ajungă la comunitățile locale și regionale autonome, astfel să se încheie controlul centralizat de la Kremlin, impus de secole. Vrem concurență liberă și accent pe antreprenoriat, astfel încât Rusia, binecuvântată cu petrol și gaze, să nu mai depindă numai de ele pentru supraviețuirea economică”. (…)

Zeci de ani de totalitarism sovietic, urmat de cleptocrație, i-au învățat pe ruși să se bazeze doar pe ei înșiși. Energiile noastre creative și antreprenoriale pot fi declanșate, dacă există egalitate în fața legii, precum și voință politică de a o impune. De la Londra la Silicon Valley și până în închisorile domnului Putin, oamenii care vor schimbarea Rusiei sunt în așteptare”, mai scrie Ponomarev.

Dintre oamenii la care se referă dă și câteva exemple: Pavel Durov, care a fondat rețeaua socială din Rusia, Vkontakte, și el aflat în exil; Leonard Blavatnik, om de afaceri și filantrop care traiestre în New York; Alexei Navalni, activistul politic care a fost trimis în judecată pentru lupta să împotriva corupției și care trăiește precar în Rusia; și Mihail Hodorkovski, acum aflat în Elveția.

„Știu că viitorul Rusiei necesită o nouă generație care va lua țara înapoi”, conchide Ponomarev.

Citeşte şi: (FOTO) În Ucraina au ajuns parașutiștii americani


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...