Cine a decis demisia lui Chirtoacă și cine și ce are de câștigat din aceasta. Valeriu Munteanu oferă o explicație

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Anunțul lui Dorin Chirtoacă privind demisia din funcția de primar general al capitalei nu este una care să-i aparțină în totalitate, iar posibilitatea renunțării la funcție a fost discutată „într-un cerc mai restrâns” al formațiunii încă în vara anului trecut. Atunci însă nu s-a dat curs acestei cereri de demisie, pentru că „totul este într-un coraport și o balanță politico-juridică”. Cel puțin asta susține vicepreședintele liberal Valeriu Munteanu în cadrul unui interviu oferit pentru Radio Europa Liberă.

„Nu este o decizie personală a domnului Chirtoacă. Într-un cerc mai restrâns, aceste lucruri s-au discutat încă prin vara anului trecut. Domnul Chirtoacă a declarat și am văzut această cerere încă din ziua în care, de fapt, din 25 mai anul trecut, dumnealui a spus la nervi și în sens de protest și pentru că știa că nu are absolut nicio implicație în acest dosar, a scris în ziua în care a fost reținut cerere de demisie”, a spus Munteanu.

Potrivit lui, „cei de la PD și prietenii lor de la PSRM ar fi jubilat, dacă ar fi obținut acea cerere de demisie”. „Ar fi spus: „în sfârșit, totul este conform planului – alegeri” și, respectiv, ar fi insistat pe acest lucru. Nici până la referendum nu a fost posibil ca să obțină demisia lui Chirtoacă, pentru că noi știam foarte exact că, în momentul în care o vor obține, PSRM-ul va jubila și va spune: „vedeți, de frica noastră, a demisionat, pentru că știa că o să iasă 99 la sută din popor și o să voteze alții 99 împotriva dumnealui și de aceea a demisionat” și, respectiv, calculele sociologice demonstrau cu prisosință că acest gest nesăbuit ar fi turnat apă la moara PD-ului și PSRM-ului, iar PSRM-ul ar fi intrat în alegerile din 2018 cu mare bravadă”, a explicat vicepreședintele PL.

Întrebat cine și ce are de câștigat de la demisia lui Dorin Chirtoacă, precum și ce câltigă PL, Valeriu Munteanu a menționat: „Cetățeanul, democrația. De câștigat are democrația din Republica Moldova și eu sunt absolut sigur că oamenii de bună-credință au înțeles acest gest și au înțeles că trebuie ca alegătorul, cetățeanul, democrația să fie dezideratele și, respectiv, instrumentele care primează și care le demonstrează lui Plahotniuc și Dodon că nu-i chiar așa cum vor ei, cum au împărțit Republica Moldova. Vor fi alegeri, sperăm că vor fi alegeri libere; mai libere decât la Țibirica sau în altă parte unde au organizat ei alegeri în luna noiembrie și le-au câștigat pe toate. Să vină aici să le câștige din partea PD-ului pe listă!”, a mai menționat liberalul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...