China se foloseşte de precedentul Crimeea; a trimis flota militară pentru alipirea mai multor insule

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Alipirea Crimeii de către Rusia începe să devină un precedent extrem de periculos, care ar putea arunca lumea în aer. Deşi disputa pentru insulele din Marea Chinei de Est, dintre Japonia şi China sunt mai vechi, acum, după precedentul Crimeea, China a trecut la fapte, declarând o regiune de sute de mii de kilometri pătraţi, drept zona sa de apărare aeriană.

Astfel, China, fără niciun avertisment prealabil, a declarat o regiune de sute de mii de kilometri pătraţi de deasupra Mării Chinei de Est, ca propria zonă de apărare aeriană. Aceasta include opt insule mici nelocuite, denumite Senkaku de Japonia şi Diaoyu de China.

Statele Unite ale Americii a reacţionat prin secretarul Apărării, Chuck Hagel, care a avertizat, duminică, China să nu abuzeze de puterea ei în disputa teritorială pe care o are cu Japonia în ceea ce priveşte insulele din Marea Chinei de Est.

În contextul în care oficialii de la Tokyo au acuzat autorităţile de la Beijing de presiuni militare legate de contestatele insule, Hagel a precizat că o „mare putere” precum China nu trebuie să-şi intimideze vecinii, pentru că ar putea declanşa un conflict, scrie The Independent.

„Marile puteri au şi responsabilităţi mari, iar China este o mare putere”, a spus Hagel, adăugând că va discuta cu oficialii chinezi în legătură cu echipamentele militare dezvoltate de ţara lor şi că îi va încuraja să fie transparenţi în acest sens.

Secretarul american al Apărării a asigurat Japonia, un aliat pe care Statele Unite au convenit să îl protejeze împotriva agresiunilor militare, ca o acţiune asemănătoare cu cea pe care a avut-o Rusia în Crimeea nu va fi tolerată.

„Nu poţi merge oriunde în lume pentru a retrasa graniţe şi încălca integritatea teritorială şi suveranitatea popoarelor folosindu-te de forţă, coerciţie sau intimidare, fie că vorbim de mici insule din Pacific sau de ţări mari din Europa”, a subliniat el.

La rândul lor, japonezii au comparat invazia Rusiei în Ucraina şi anexarea Crimeii cu acţiunile de intimidare ale Chinei în ceea ce priveşte controversatele insule.

Oficialii de la Tokyo sunt îngrijoraţi în legătură cu dezvoltarea militară a Chinei, care îşi fabrică tot mai multe submarine, nave de luptă şi rachete balistice, tehnologii create special pentru a întrece capacităţile militare ale Statelor Unite.

Japonia şi-a proclamat pentru prima dată suveranitatea asupra acestor insule pe 14 ianuarie 1895. Arhipelagul a devenit, astfel, parte a insulelor Nansei Shoto. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, insulele Senkaku au fost administrate de SUA, dar, în 1972, au revenit Japoniei, ca urmare a retragerii americanilor din Okinawa.

China susţine însă că insulele îi aparţin de secole. În 1895, Taiwanul şi, implicit, insulele Senkaku au fost cedate Japoniei, după războiul sino-nipon. După ce Taiwanul a revenit Chinei, prin Tratatul de la San Francisco, China a afirmat că şi insulele respective ar fi trebuit returnate. În prezent, acestea sunt controlate de Japonia, dar sunt revendicate şi de către Taiwan.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...