China reinventează instrumentele monetare: Va fi ceva ce n-a văzut lumea

by Genko Genko

Banca centrală a Chinei se gândește să aplice un program de împrumuturi pentru autoritățile locale prin achiziționarea unor obligațiuni de pe piața internă.

Maturitatea acestor titluri emise de guvernele regionale din China va fi de minim 10 ani.

Seamănă foarte mult cu programul de relaxare cantitativă inițiat de Banca Centrală Europeană în zona euro, dar oficialii Băncii Populare a Chinei susțin că noua politică monetară va fi „ceva ce n-a văzut lumea”, relatează reporterii Market Watch.

Chiar dacă detaliile privind forma pe care o va îmbrățișa programul de relaxare cantitativă „made in China” pe care îl pregătesc oficialii de la Beijing rămân deocamdată ascunse, surse din interiorul Băncii Populare susțin că acesta va fi cu totul și cu totul inedit.

„Va fi un nou instrument monetar, unul pe care lumea încă nu l-a văzut. Formatul nu contează, toate mijlocele necesare pot fi folosite”, a menționat o persoană din conducerea băncii pentru grupul de presă Caixin din Beijing.

Aceasta a menționat că instituția va folosi programul pentru a asigura fondurile necesare Băncii de Dezvoltare a Chinei și altor bănci din țară pentru achiziția obligațiunilor emise de autoritățile locale.

Ministrul de Finanțe de la Beijing a anunțat deja că o serie nouă de obligațiuni ale guvernelor locale este pe cale să fie lansată în cursul acestui an, pentru a plati unele datorii mai vechi înregistrate către bănci.

Valoarea programului este estimată la 1000 de miliarde yuani, aproximativ 160 miliarde de dolari. Problema care planează asupra planurilor inițiate de oficialii chinezi este că băncile comerciale se arată prea puțin interesate de aceste obligațiuni.

CITIȚI ȘI...