Au fost montate 166.000 de panouri solare. Suficient pentru a asigura cu energie electrică un oraş mare.

În întreprinderile specializate în energie verde lucrează peste 2,5 milioane de oameni. Spre comparaţie, în SUA acest domeniu numară în jur de 200.000 de angajaţi.

Mulţi dintre foştii mineri lucrează acum în fermele eoliene şi solare.

Statele Unite au început să producă panouri solare încă din anii 1970, care au adus profituri însemnate până când China a făcut ceea ce ştie cel mai bine: a lansat rapid producţia de masă. Prin urmare, preţul panourilor a scăzut în ultimii doi ani cu 80%, în condiţiile unei creşteri accentuate a cererii.

Astăzi, patru din cinci panouri solare montate pretutindeni în lume provin din China. În pofida tuturor măsurilor adoptate de SUA, care au restricţionat inclusiv importurile de astfel de instalaţii, două mari companii americane specializate în realizarea de panouri solare, Suniva şi SolarWorld, au intrat în faliment în lunile aprile şi mai anul curent.

Ministerul chinez al energiei a redus, anul acesta, numărul minelor de cărbune, propunându-şi ca, până în 2030, ponderea energiei verzi să atingă aproximativ 20%, faţă de 12% în prezent. 

Potrivit organizaţiei Greenpeace, China pierde degeaba aproximativ 11% din energia solară şi 21% din cea eoliana, atâta timp cât energia verde rămâne doar o completare la centralele electrice.

China rămâne responsabilă de jumătate din consumul mondial de cărbune, iar 70% din energia ei electrică se bazează pe sectorul minier, unde lucrează peste 4 milioane de muncitori.

În prezent, China este cel mai mare investitor din lume în domeniul energiilor regenerabile. Guvernul a promis să cheltuiască, în următorii trei ani, 360 de miliarde de dolari pe proiecte de resort, creând 13 milioane de noi locuri de muncă.