Cetățenia Moldovei, acordată ilegal la Comrat unor ucraineni și ruși

by Genko Genko

Centrul Național Anticorupție (CNA) a reținut cu puțin timp în urmă doi angajați ai secției de pașapoarte din Comrat, care sunt bănuiți că ar fi acordat ilegal cetăţenia Republicii Moldova unor persoane străine, din Ucraina şi Federaţia Rusă.

Conform unui comunicat al CNA, în dimineața zilei de vineri, mai multe percheziţii au demarat la Secţia de evidenţă şi documentare a populaţiei din Comrat. Ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie au efectuat acţiuni de urmărire penală în cadrul unui dosar pornit pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu de către şeful Secţiei şi unii subalterni ai acestuia, la eliberarea cetăţeniei Republicii Moldova şi perfectarea buletinelor de identitate.

În fapt, funcţionarii sunt bănuiţi că, în perioada 2012-2013, au acordat ilegal cetăţenia Republicii Moldova unor persoane străine, din Ucraina şi Federaţia Rusă, perfectând, prin abuz, acte de identitate moldoveneşti.

Percheziţiile au avut loc în birourile de serviciu ale funcţionarilor, la domiciliile acestora, şi în automobilele personale. Totodată, ofiţerii CNA au efectuat ridicări de documente de la Oficiul Stării civile din Comrat care a eliberat mai multe acte necesare pentru perfectarea buletinelor de identitate.

Ca urmare, şeful Secţiei şi un subaltern de-al său au fost reţinuţi şi sunt escortaţi la CNA.

CITIȚI ȘI...