Cetățeni fără cetățenie: Cum încearcă un deputat să rezolve problema miilor de tineri pe care statul îi ignoră

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În așteptarea unui soluții legale de la Ministerul Justiției din România pentru miile de tineri basarabeni lăsați pe nedrept fără cetățenia română de instituții ale statului român, un deputat USR a decis să forțeze rezolvarea problemei în Parlament.

Calea este mult mai dificilă și mai lungă, dar măcar Matei Dobrovie încearcă să le vină în ajutor copiilor nedreptățiți.

Mii de tineri basarabeni cu acte românești obținute legal în perioada în care erau minori au rămas fără cetățenia română după ce au împlinit 18 ani, pentru că autoritățile de la București refuză să le reînnoiască documentele, din cauza unui articol de lege ambiguu.

Unele familii au fost destrămate, alți tineri și-au pierdut diplomele sau slujbele din cauza acestei ambiguități. Cazurile sunt dramatice și cu toate acestea ministrul Justiției, Tudorel Toader, care ar putea rezolva rapid problemă, amână luarea unei decizii.

Peste 10.000 de cetățeni români sunt afectați, susțin cei de la Platformă Acțiunea 2012.

O situație „de urgență, nedreaptă și cu consecințe foarte grave”

Deputatul USR Matei Dobrovie a confirmat pentru Ziare.com că viață a mii de persoane și a familiilor lor a fost puternic perturbată de neînțelegerile dintre Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) și Direcția Generală pentru Pașapoarte (DGP).

„Ceea ce este foarte grav. Oamenii aceștia nu au nicio vină, ei nu și-au pierdut vocația de cetățeni români, ci doar din cauza unei neînțelegeri dintre două instituții ale statului român se trezesc în situația total absurdă de a nu putea face dovadă că sunt cetățeni români, pentru că li se spune că nu sunt înscriși în bază de date a DGP. Mai mult, nici măcar cu actele expirate, CNP, buletin, pașaport nu pot dovedi asta. Li se spune că singura soluție este să anuleze aceste acte în instanță și să ia tot procesul de la capăt, ceea ce este o aberație totală. Ei s-au chinuit, au trecut prin procesul complicat al dobândirii sau redobândirii cetățeniei, iar acum trebuie să o ia de la capăt pentru că două instituții nu s-au corelat între ele?”, se întreabă deputatul român Matei Dobrovie.

„Din păcate, Ministerul Justiției nu a făcut pașii necesari, adică ne-a tot promis o rezolvare, dar nu a făcut acest lucru, deși situația este una de urgență, nedreaptă și cu consecințe foarte grave. Acestor oameni le sunt încălcate niște drepturi importante pe care le au în virtutea cetățeniei românești și europene-dreptul de a munci în alte state europene, de a studia. De aceea, am depus un proiect de lege, tocmai pentru că situația nu s-a soluționat așa cum ne-am dorit cu toții, printr-o ordonanță de urgență, adică mai repede, pentru că rezolvarea problemei printr-un proiect de lege durează mai mult”, a declarat pentru Ziare.com deputatul USR Matei Dobrovie, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afară granițelor țării.

Acesta a precizat că din discuțiile purtate în urmă cu ceva timp cu reprezentanți ai ANP și DGP a reieșit că Ministerul Justiției ar putea veni cu o soluție rapidă, de exemplu cu o ordonanța de urgență, dar promisiunea nu s-a concretizat.

„Inițial și eu am sperat într-o soluție prin ordonanța de urgență și ni s-a promis că ni se va da un punct de vedere al ANC cu o propunere de lege pentru a rezolvă situația, dar acest punct de vedere nu a ajuns la noi. Noi, toți deputații Comisiei românilor de pretutindeni, am făcut o interpelare către Ministerul Justiției, dar au fost schimbările de miniștri pe care le știți și nu ni s-a mai răspuns. Am cerut ministrului Justiției, Tudorel Toader, să ni se explice de ce nu s-a transmis acest proiect către comisie, să știm și noi cum vor să soluționeze această problemă. Din păcate, nu am primit niciun proiect. Mai mult, la invitația noastră de a fi prezent un reprezentant al Ministerului Justiției în comisie, la discuții, ministerul nu a răspuns”, mai spune deputatul român.

Pentru a veni în ajutor, Matei Dobrovie a înregistrat în urmă cu o lună, la Senat, „Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr.21/1991″, cerând să fie adoptată în procedura de urgență.

Întrebat care a fost poziția exprimată de noul ministru al Justiției, Tudorel Toader, Matei Dobrovie a declarat că o respinge „din start”, catalogând soluția propusă de acesta, de a fi dat statul român în judecată, drept „halucinantă”.

„Președintele comisiei noastre, Constantin Codreanu, a fost în audiența la ministrul Justiției, Tudorel Toader, dar soluțiile propuse de minister mie mi s-au părut absolut halucinante. Scopul nostru ar trebui să fie să îi apropiem pe acești oameni de România, nu să îi antagonizam prin astfel de măsuri, adică să le spunem: ‘Voi trebuie să atacați statul român în justiție!’. Din start eu resping o astfel de soluție. E clar că e o situație nedreaptă, dar nu e vina oamenilor afectați că le-a fost retrasă cetățenia, ei sunt români, din punctul meu de vedere, ei nu și-au pierdut niciodată cetățenia și faptul că nu sunt înregistrați în bază de date a DGP nu e din vina lor”, ne-a mai declarat Matei Dobrovie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...