Celebrul clopot Big Ben din Londra va înceta să mai bată

by Genko Genko

Clopotul Big Ben din celebrul turn cu ceas al Parlamentului britanic va înceta să mai bată în după-amiaza zilei de 21 august şi va rămâne tăcut pentru următorii patru ani, durata lucrărilor de renovare, a anunţat luni Camera Comunelor.

Deşi ciocanele care au acţionat clopotul de 13,7 tone la fiecare oră în ultimii 157 de ani vor fi desprinse de ceas, acesta va marca în continuare sonor evenimentele importante cum ar fi sărbătorirea Anului Nou. „Lucrările de renovare vor proteja ceasul pe termen lung şi vor contribui şi la conservarea clădirii care îl adăposteşte, Turnul Elisabeta”, a spus Steve Jaggs, paznicul orologiului, citat de agerpres.ro.

Situat pe malul Tamisei, Palatul Westminster găzduieşte Parlamentul britanic, face parte din patrimoniul cultural mondial şi este un important punct de atracţie turistică. Jaggs invită publicul să asculte ultimele bătăi de clopot lunea viitoare.

Înalt de 96 de metri, Turnul Elisabeta, despre care se crede că este cea mai fotografiată clădire din Marea Britanie, este deja înconjurat de schele în cadrul unui proiect major de renovare.

Ceasul va fi demontat, fiecare rotiţă va fi curăţată şi reparată, rama din fontă va fi reînnoită, iar limbile, recondiţionate. Faţada ceasului va rămâne în continuare vizibilă şi funcţională, indicând ora exactă în tăcere, acţionată de un motor electric până la reinstalarea mecanismului original.

Şi celelalte clopote care bat la fiecare 15 minute vor rămâne în tăcere pe parcursul lucrărilor de renovare programate să se finalizeze în 2012, când sunetul familiar al lui Big Ben se va auzi din nou.

CITIȚI ȘI...