Cele mai importante declarații ale lui Putin, de la conferința sa de la final de an

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi că presupusa intervenţie rusă în campania electorală de anul trecut din SUA este o invenţie a oponenţilor preşedintelui american Donald Trump menită să-l discrediteze pe acesta din urmă, relatează EFE.

Totul a fost inventat de oameni aflaţi în opoziţie faţă de Trump pentru a-i pune la îndoială legitimitatea şi care nu înţeleg cât rău fac situaţiei politice interne a SUA, a explicat Putin în cadrul conferinţei sale de presă tradiţionale de sfârşit de an.

Potrivit lui Putin, contactele dintre oficiali ruşi şi membri ai echipei lui Trump au fost o rutină în timpul campaniei electorale din 2016, dar au fost „distorsionate” de oponenţii lui Trump.

El a apreciat că în cele din urmă relaţiile dintre Rusia şi SUA vor reveni la normal, iar întrebat de un reporter cum evaluează prestaţia lui Trump la Casa Albă, a răspuns că nu este în măsură să-l judece, dar a spus despre administraţia acestuia că a avut realizări semnificative.

Preşedintele rus a avertizat cu acelaşi prilej că un atac al SUA asupra Coreei de Nord ar avea consecinţe catastrofale şi şi-a exprimat speranţa că va putea coopera în cele din urmă cu Washingtonul pentru a soluţiona criza din peninsula coreeană, notează Reuters.

Rusia nu acceptă statutul nuclear al Coreei de Nord, dar unele acţiuni din trecut ale Washingtonului au provocat Coreea de Nord să încalce acordul din 2005 privind reducerea programului său nuclear, a adăugat Putin, îndemnând „amândouă părţile să pună capăt agravării situaţiei”.

Vladimir Putin a mai afirmat în cadrul conferinţei sale anuale de presă cu Rusia „nu s-a retras din acordurile de bază pentru securitatea internaţională, din tratatele antirachetă”, ci „SUA s-au retras în mod unilateral” din acestea. „Iar acum auzim că sunt probleme cu tratatul privind rachetele cu rază scurtă şi medie (INF). Se pare că sunt întrunite condiţiile şi are loc o campanie de propagandă informaţională pentru posibila retragere a SUA din acest tratat. De fapt, ele practic s-au retras deja”, a spus liderul de la Kremlin referitor la controversa creată în jurul Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare. Săptămâna trecută, Departamentul de stat american a evocat încălcări repetate de către Rusia ale acestuia, ce determină SUA să-şi revizuiască opţiunile militare, inclusiv prin dezvoltarea de noi sisteme de rachete de croazieră cu rază medie de acţiune.

Putin a vorbit cu acelaşi prilej despre situaţia din estul Ucrainei, apreciind că, deşi există riscul ca naţionaliştii ucraineni să comită un „măcel”, forţele separatiste proruse au capacitatea de a respinge un astfel de atac din partea acestora. El a acuzat guvernul prooccidental de la Kiev de subminarea procesului de pace de la Minsk, ce vizează reglementarea conflictului, precum şi de blocarea eforturilor de aranjare a unui schimb de prizonieri.

Potrivit dpa, Putin l-a mai acuzat în acelaşi context pe fostul preşedinte al Georgiei Mihail Saakaşvili, devenit lider al opoziţiei din Ucraina, că prin acţiunile sale „scuipă în faţă poporul georgian şi poporul ucrainean”. Saakaşvili, judecat în Ucraina pentru intrare ilegală în ţară şi susţinere a unei organizaţii criminale, respinge acuzaţiile ce i se aduc şi a susţinut că Putin are un rol în problemele juridice cu care se confruntă.

Răspunzând la o întrebare venită de la un ziarist polonez, Vladimir Putin a mai afirmat că e timpul ca Polonia să „crească” şi să „întoarcă pagina” după tragedia aviatică din 2010 de la Smolensk în care a murit preşedintele polonez Lech Kaczynski, declarând că s-a „săturat” să audă din partea Varşoviei că a fost vorba de o conspiraţie a Rusiei.

Preşedintele rus a subliniat pe de altă parte că „aspectele cele mai importante pe care trebuie să se concentreze autorităţile şi societatea sunt dezvoltarea infrastructurii, sănătatea, educaţia, înalta tehnologie, creşterea productivităţii muncii şi veniturile cetăţenilor”. „Am în vedere faptul că mediul politic, la fel cu cel economic, trebuie să fie competitiv. Mă voi zbate să avem un sistem politic echilibrat”, a dat asigurări Vladimir Putin.

„Economia creşte, este un lucru evident. Nu se măsluiesc cifrele. PIB-ul a crescut cu 1,6%, producţia industrială a crescut de asemenea cu 1,6%. Industria auto, industria uşoară şi agricultura au înregistrat creşteri sănătoase”, a ţinut să asigure Putin, amintind că Rusia a „depăşit două şocuri economice – scăderea drastică a preţurilor energiei şi restricţiile externe, sau aşa-zisele sancţiuni”. ‘Sancţiunile nu au avut un impact la fel de mare ca preţul petrolului, dar tot au avut”, a menţionat el.

Referindu-se la opoziţia din Rusia, Vladimir Putin a admis faptul că, „fireşte, sunt mulţi oameni nemulţumiţi în ziua de azi”. „Dar dacă începi să compari ce propun liderii opoziţiei, mai ales ai celei liberale, sunt multe probleme. Trebuie propusă o agendă reală, una în care oamenii să creadă”, a recomandat liderul de la Kremlin, insistând că „e important nu doar să faci zgomot în pieţele publice şi să vorbeşti despre regim, ci să şi propui ceva pentru a îmbunătăţi lucrurile”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...