Cele mai frecvente greşeli pe care le facem pentru a ne încălzi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Nu tot ceea ce ştiam despre metodele de a ne încălzi iarna funcţionează cum ne-am dori! Obişnuim să ne încălzim consumând băuturi calde, dar acestea nu oferă căldură pe care o aşteptăm, expunându-ne mai mult frigului decât efectului opus pe care sperăm să îl obţinem.

Dar nu doar băuturile calde sunt o greşeală caldă la care recurgem iarnă în speranţa să ne încălzim. Multe dintre metodele pe care le ştim din străbuni, de fapt, nu ne încălzesc!

1. Băuturile calde ne accentuează, de fapt, senzaţia de frig!

Când bem ceva cald, terminaţiile nervoase receptoare de la nivelul limbii (mai ales receptorii TRPV1) transmit restului organismului că “vine ceva cald”, motiv pentru care se declanşează procesul de transpiraţie. Ei bine, fix de transpiraţie nu avem nevoie, de fapt, pe timp de iarnă, când urmează să ieşim iarăşi în frig. Transpiraţia ajută corpul la răcirea acestuia, de aceea transpiram mai mult în sezonul cald, iar pentru că ea să fie eficientă, transpiraţie trebuie să se evapore. Dar iarnă nu face altceva decât să fie absorbită şi reţinută de hainele groase pe care le avem pe noi, motiv pentru care vom avea parte de o senzaţie de umezeală inconfortabilă, care chiar accentuează senzaţia de frig. Aşadar, nu este indicat să consumă băuturi foarte calde, ci cât mai apropiate de temperatura din jurul nostru.

2. Băuturile alcoolice nu ne încălzesc!

Când bem alcool ne reducem, de fapt, temperatura corporală şi creştem, practic, riscul de hipotermie, pentru că ne împiedicăm propriul corp de la tremuratul natural care ne ţine de cald. Da! Când tremuram ne ajutăm, de fapt, corpul să se încălzească. Senzaţia de cald pe care o obţinem când bem un pahar de alcool provine din faptul că acesta dilată vasele de sânge şi permite un flux sangvin cald mai mare de la organe către extremităţi, către piele. Însă efectul este doar temporar şi ne face, de fapt, să pierdem din căldură trupului. De altfel, este firesc că în sezonul rece extremităţile să fie mai reci pentru că organismul concentraza fluxul sângelui şi căldură care organele interne, pentru bună funcţionare a lor. Aşadar, consumul de alcool nu este o metodă bună pentru a ne încălzi cu adevărat.

3. Ne putem încălzi cu adevărat dacă mâncăm gustări cu ghimbir!

Plantă rădăcinoasă ghimbir se foloseşte de secole că supliment alimentar pentru combaterea răcelilor, a răului de mişcare şi a problemelor de stomac. Dar ghimbirul ajută şi la punerea mai bine în mişcare a sângelui. Motiv pentru care nu strică să luăm câte o gustare pe zi cu ghimbir, fie că este vorba de ceai băut la o temperatura uşor peste cea a camerei, deci nu fiebinte, fie că este vorba de o prăjitură mică cu ghimbir. Dar această plantă nu este singură care ne ajută să ne încălzim. Putem mânca şi ardei iute, dar şi orez brun căci şi acestea au acelaşi efect benefic.

4. Ne este mai frig când suntem singuri

Lipsa contactului social agravează senzaţiile negative pe care le trăim. Este perfect valabil şi în cazul frigului. Un drum lung spre casă, pe timp de iarnă, este mai friguros şi mai dur când îl parcurgem singuri decât atunci când suntem împreună cu cineva. Dacă totuşi trebuie să-l parcurgem singuri, mai bine dăm un telefon cuiva drag şi stăm de vorba cu acesta pe drum. Cu cât sunt mai antrenaţi într-o activitate sociale, chiar şi telefonică, cu atât îndurăm mai uşor frigul şi-l resimţim mai puţin.

5. Ne concentrăm prea mult asupra frigului, senzaţia fiind, de fapt, doar în mintea noastră!

Ştim că suntem, în esenţă, energie şi că putem face chiar şi minuni cu puterea minţii. Şi senzaţia de frig din timpul iernii provine tot din minte. Cu cât ne controlăm mai bine mintea şi energia internă cu atât ne putem stăvili senzaţia de frig. Este nevoie de concentrare, dar şi de eliminare a continuelor gânduri referitoare la frig. Practic, nu trebuie să ne suprasolicităm mintea gândindu-ne în continuu că ne este frig, ci să ne relaxăm.

6. Nu răcim pentru că este prea frig afară!

Expunerea la temperaturi joase nu ne face să răcim. Nu există nicio dovadă ştiinţifică potrivit căreia temperaturile scăzute din timpul iernii ar creşte riscul de a răci. În schimb, riscul de a răci creşte semnificativ dacă petrecem prea mult timp în casă, la temperaturi potrivite, şi apoi ieşim afară. Cu cât stăm într-un mediu mai cald mai multă vreme, cu atât suntem mai vulnerabili şi mai expuşi bacteriilor atunci când ieşim afară. Din acest motiv nici nu este indicat să ne încălzim casă iarnă prea tare.

7. Bărbaţii şi femeile simt frigul la temperaturi diferite!

Femeile suferă mai rău de frig decât bărbaţii, extremităţile lor, cum ar fi mâinile şi picioarele, racindu-se mai repede decât cele ale reprezentanţilor sexului tale. Motivul? Bărbaţii au mai multă masă musculară, iar femeile mai mult ţesut adipos din constituţie. Muşchii contribuie mai mult la generarea căldurii decât grăsimea din organism, motiv pentru care bărbaţii sunt mai feriţi de frig decât femeile. Şi aşa s-a dus de râpă şi mitul potrivit căruia “grăsimea” protejează de frig.

8. Albul este cea mai călduroasă culoare pe timp de iarnă

Îmbrăcămintea neagră absoarbe căldură soarelui, în timp ce albul o reflectă, motiv pentru care învăţămintele din trecut ne spuneau că este indicat să purtăm alb vara şi negru iarnă. Dar este un mit străvechi şi fals! Albul reflectă într-adevăr căldură provenită de la soare, dar acţionează şi că un izolator al propriei călduri, al celei emanate de corp, motiv pentru care temperatura corporală se păstrează mai stabilă atunci când purtăm îmbrăcăminte albă, în timp ce negrul acţionează fix invers.

9. Frigul ne poate ajuta să slăbim

Dacă ai încercat de toate pentru a te încălzi şi totuşi tremuri de frig, atunci măcar consolează-te cu asta: slăbeşti! Când este expus temperaturilor joase, corpul “lucrează” mai intens pentru a se menţine cald, motiv pentru care arzi mai multe calorii, iar grăsimea naturală, existenţa în orice organism, începe să consume din cea depusă pe fondul lipsei de mişcare şi a alimentaţiei dezechilibrate. Dar asta nu înseamnă că poţi da uitării efortul fizic pe timp de iarnă. Pentru că alimentaţia devine mai grea, mai uleioasă, mai consistentă pe timpul iernii, pentru a preveni îngrăşarea trebuie, totuşi, să-ţi pui corpul în mişcare cât mai des!


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...