Cele 7 legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cabinetul de miniștri a decis luni că își asume răspunderea pentru mai multe legi din domeniul financiar-bancar, evitând Parlamentul. Adoptarea acestor legi este o condiție a FMI, spun autoritățile şi vor avea impact asupra tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Guvernul a luat luni decizia, într-o ședință specială, de a-și angaja răspunderea în fața Parlamentului pentru şapte legi.

Documentele pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea sunt Legea pentru redresarea și rezoluția băncilor, Legea privind modificarea și completarea unor acte legislative, conexă cu proiectul de lege pentru redresarea și rezoluția băncilor, Legea cu privire la Depozitarul central al valorilor mobiliare.

De asemenea, Guvernul a decis să își asume responsabilitatea pentru Legea privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat oferite de Guvernul Leancă și Guvernul Gaburici, asta presupune transformarea în datorie de stat a celor 13,7 miliarde de lei oferite de Banca Națională a Moldovei băncilor falimentare după frauda din sistemul financiar-bancar.

Totodată, au fost aprobate un şir de modificări şi completări la Legea bugetului de stat, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul curent.

Prim-ministrul a adăugat că angajarea răspunderii este susținută plenar de majoritatea parlamentară. „Vreau să le mulțumesc şi colegilor din coaliţie pentru că au ales să sprijine dorinţa Guvernului de a face paşi decisivi spre semnarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional”, a accentuat Premierul.

De partea cealaltă partidele de opoziție și societatea civilă au criticat această decizie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...