Cel puțin 2.000 de femei și fete răpite de Boko Haram în Nigeria, în 2014

by Genko Genko

Gruparea islamistă armată Boko Haram a răpit cel puțin 2.000 de femei și fete în Nigeria de la începutul anului trecut și până în prezent, potrivit unor estimări ale prestigioasei organizații în domeniul apărării drepturilor omului Amnesty International.

Un raport în acest sens a fost prezentat la un an de la răpirea a 276 de eleve de liceu din Chibok. Chiar dacă acest caz a fost extrem de mediatizat, aceasta este departe de a fi singura crimă de acest tip comis de Boko Haram, subliniază organizația.

Amnesty afirmă că a numărat 38 de cazuri de răpiri în masă comise de această grupare islamistă, în baza mai multor mărturii, în special din partea unor femei și fete care au reușit să scape din captivitatea jihadiștilor.

„Este dificil de estimat cât de multe persoane au fost răpite de Boko Haram’, dar ‘numărul femeilor și al fetelor răpite este, probabil, mai mare de 2000”, susține Amnesty în noul său raport.

În acest sens, organizația citează o sursă militară de rang înalt, care afirmă că ostaticele din Chibok au fost separate în trei sau patru grupe și duse în diferite tabere ale Boko Haram.

Armata nigeriană a afirmat în trecut că știe unde se află elevele de liceu, dar că o operațiune de salvare ar fi prea riscantă.

Conform Amnesty, Boko Haram ar trebui judecată pentru crime de război și crime împotriva umanității. Mai mult de 4.000 de persoane au fost ucise anul trecut de această grupare islamistă, iar cel puțin 1.500 de persoane au fost ucise în primul trimestru al anului 2015.

CITIȚI ȘI...