CEDO: Rusia a încălcat dreptul la educație în regiunea transnistreană, dar refuză să achite prejudiciul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat, săptămâna trecută, o nouă decizie privind neexecutarea de către Federaţia Rusă a hotărârii CEDO în cauza Cătan şi alţii împotriva Republicii Moldova şi Federației Rusă. Astfel, statul rus este invitat la colaborare cu CoE şi la o executare imediată a acestei hotărâri.

Cauza se referă la plângerea copiilor și părinților din comunitatea moldovenească din Transnistria în privința efectelor politicii lingvistice adoptate în 1992 și 1994 de către regimul separatist prin care s-a interzis utilizarea alfabetului latin în școli, și în privința măsurilor ulterioare întreprinse în vederea implementării acestei politici.

Măsurile în cauză au constat în evacuarea forțată a copiilor și profesorilor din școlile de limbă română, precum și închiderea școlilor și obligarea acestora să se mute în alte sedii.

Curtea a considerat că regimul separatist nu ar fi putut supraviețui fără sprijinul continuu de natură militară, economică și politică din partea Rusiei și că, prin urmare, închiderea școlilor ține de jurisdicția Rusiei în sensul Convenției.

Pe de altă parte, Republica Moldova nu numai că nu a susținut regimul separatist, ci a și făcut eforturi considerabile pentru a sprijini reclamanții suportând cheltuielile legate de arendarea și reparaţia noilor sedii, procurarea echipamentului, plata salariilor personalului și de transport.

Amintim că aproape 200 de elevi şi părinţii lor din şcolile cu predare în limbă română din regiunea transnistreană aşteaptă de doi ani despăgubiri morale din partea Rusiei. Asta după ce, în 2012, CEDO a obligat-o să plătească reclamanţilor o despăgubire morală de peste un milion de euro.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...